Detektivové ÚOOZ obvinili tři lidi, údajně měli vynášet informace z vyšetřovacích spisů

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinili tři lidi. Měli údajně vynášet citlivé informace z policejní databáze. Obviněni jsou mimo jiné kriminalista protikorupčního útvaru a také pracovník celní správy. Ráno navíc vyšetřovatelé prohledávali kancelář a byt pražské městské státní zástupkyně Dagmar Máchové. Policie pokračuje v domovních prohlídkách na desítkách míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto)

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Kriminalista z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) zřejmě vynášel citlivé informace ze spisů. Pracovník Celní správy ČR měl zase lustrovat v uzavřených policejních databázích.

„Jsou již zahájeny úkony ve věci zproštění výkonu služby jednoho našeho zaměstnance a mohu i potvrdit, že celní správa úzce spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení,“ upřesnila mluvčí celní správy Martina Kaňková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detektivové ÚOOZ obvinili tři lidi, údajně měli vynášet informace z vyšetřovacích spisů. Případ sleduje reportérka Markéta Chaloupská

Kdo je třetím obviněným není jasné, zřejmě ale za informace z policejních databází platil.

„Trestná činnost, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání, souvisí s neoprávněným předáváním informací z probíhajících trestních řízení a informací z lustrací uzavřených systémů bezpečnostních složek,“ řekla dnes vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Policie podle ní pracovala na případu tři roky. Začala se jím zabývat v říjnu 2013 a o rok později bylo vyšetřování delegováno na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD připomněl, že spolu s olomouckou korupční kauzou Vidkun jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který neřešila GIBS.

„Pokud by to mělo pokračovat, tak se pojďme bavit o tom, jestli ta Generální inspekce bezpečnostních sborů v této podobě vůbec má smysl," řekl ministr pro ČTK.

Policie se zaměřila i na státní zástupkyni Máchovou

Detektivové ÚOOZ včera spustili akci mířící do vnitřních struktur policie. Provedli domovní prohlídky na desítkách míst v Česku a zadrželi několik osob. Respekt včera uvedl, že mezi zadrženými je pražský kriminalista Pavel Klučka, jeho spolupracovník Pavel Nevtípil a příslušník protikorupční policie.

Server Aktuálně.cz později zjistil, že jde o vedoucího druhého oddělení odboru korupce Radka Holuba. Mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej včera potvrdil, že „došlo k omezení na osobní svobodě jednoho policisty z útvaru“.

Skupinu vedl podle Respektu bývalý policista Igor Gáborík, který sděloval informace z vyšetřování jednomu z vlivných pražských lobbistů. Gáborík byl podle listu kdysi i policejní spojkou Radovana Krejčíře a od sboru odešel před 15 lety.

Vyšetřovatelé včera večer také zapečetili kancelář pražské městské státní zástupkyně Dagmar Máchové. Dnes ráno ji pak prohledávali stejně jako byt, ve kterém Máchová bydlí. Nakonec ji ale neobvinili ani nezadrželi. Státní zástupkyně dnes nepřišla do práce, prý čerpá řádnou dovolenou. Proč se policie zaměřila zrovna na ni, není jasné.

Máchovou a policejní vyšetřovatele od loňského dubna prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli kauze opencard. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise, podle které chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky pražského magistrátu.

Podle dřívějšího vyjádření Lenky Bradáčové je potřeba zabývat se například tím, zda podezřelí nemohli být dopředu informováni o tom, že se uskuteční úkony trestního řízení.

Máchová v minulosti dozorovala také kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kritizována byla za to, že se v případu vůbec nezabývala rolí lobbisty Iva Rittiga.

S jakými případy může akce ÚOOZ souviset

Razii spustili policisté podle informací Českého rozhlasu mimo jiné i na základě dřívějšího vyšetřování kolem soudce Ondřeje Havlína. Loni ho soud potrestal za braní úplatků. V jeho kauze detektivové přišli na několik jmen, která pak začali prověřovat.

V případu soudce Havlína se objevuje také jméno pražské městské státní zástupkyně. V rozsudku se píše, že Ondřej Havlín a Dagmar Máchová se setkali v jedné pizzerii v roce 2012 a řešili spolu jeden případ. Máchová pak prý byla velmi nervózní, protože si všimla, že je ÚOOZ sleduje.

Podle Respektu případ souvisí s odposlechy nalezenými u pražského kriminalisty Klučky, kterého ÚOOZ podezříval, že vynášel informace.

Deník Právo nedávno napsal, že Klučka objevil odposlechy v kancelářích týmu, který prověřuje podezření na dotační podvod související se stavbou luxusní farmy Čapí hnízdo vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO.

Podle policejních zdrojů ale s vyšetřováním této kauzy zásah ÚOOZ nesouvisí. „Musím kategoricky vyloučit, že tento případ má cokoliv společného s vyšetřováním tzv. případu Čapí hnízdo,“ uvedl na webu Policie ČR náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná, Markéta Chaloupská, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme