Latinská Amerika je rájem českých přistěhovalců

V Jižní Americe žijí tisíce Čechů a lidé, kteří už sice mají tamní občanství, ale hlásí se k českému původu, se počítají dokonce na desítky tisíc. Nejvíc našich krajanů odešlo v minulosti do Argentiny, kde se k českým kořenům hlásí na 30 000 obyvatel, i když většina z nich už v Argentině žije druhou nebo třetí generaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro - záliv

Rio de Janeiro - záliv | Foto: Pavel Trčala

Druhá největší krajanská komunita je pak v Brazílii. Nejvíce Čechů žije ve státě Sao Paulo.

Češi přitom do Brazílie odcházeli z různých důvodů. Některé rodiny odjeli přes oceán kvůli špatné ekonomické a sociální situaci už za Rakouska - Uherska a první republiky. Mnoho lidí pak ale v do Brazílie odešlo do exilu. Podobný osud měla i Liza Forelová, která do jihoamerické země utekla před nacisty, protože je židovského vyznání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští krajané žijící v Brazílii. Téma reportáže redaktorky Rádia Česko Nadi Bělovské.

"Přišli jsme do Brazílie v roce 1941. Původně jsme emigrovali do Belgie, ale Němci nám byli neustále v patách," řekla Rádiu Česko paní Forelová.

Také Hanuš Klinger už žije v Brazílie více jak šedesát let. Ten ale z tehdejšího Československa odešel až po druhé světové válce.

"Přišel jsem sem v roce 1948. Krátce po komunistickém převratu. Nejprve jsem legálně odjel do Anglie a jelikož jsem neměl povolení k trvalému pobytu, musel jsem odcestovat za přáteli do Brazílie," prozradil Kliner.

Samotný osud rodiny Klingerových je pohnutý. Pan Klinger i jeho manželka Eva byli za války v koncentračním táboře, vzpomíná paní Klingerová.

"Dohromady máme stejný osud. Oba jsme byli v Terezíně a v dalších jiných koncentračních táborech. Právě v Terezíně jsme ale byli po celou dobu pohromadě. Naše osudy se ale navždy propojily až v Brazílii," prozradila paní Klingerová. Začátky v nové zemi ale pro ně nebyly jednoduché, dodává Hanuš Klinger.

"Měl jsem tu přátele, kteří mi ze začátku velmi pomohli. Pracoval jsem takříkajíc jednou rukou dopředu a druhou dozadu. Protloukal jsem se po všemožných brigádách a a zaměstnáních. Nakonec jsem se vrátil do Sao Paula, kde jsem zakotvil natrvalo."

Brazilská mentalita

Přesto nedají Češi žijící v Brazílii na tuto zemi dopustit. Podle Lizy Forelové hlavně kvůli místním obyvatelům. "Velmi se mi líbí místní mentalita. Přestože často jezdím do Čech, vždycky se ráda vracím do Brazílie. Moji rodiče si tu ale nikdy nezvykli. Viděli bohužel jen tu špatnou stránku. Například propastné sociální rozdíly. Nicméně lidé jsou pohostinní, hudba báječná a mě osobně se tu od prvního dne líbilo," řekla paní Fotelová Rádiu Česko.

Nevnímá přitom svůj začátek v nové zemi nijak komplikovaně, i když do Brazílie přišla bez práce a bez peněz. "Začala jsem tu jako kreslířka a prodávala jsem karikatury. Nebyly to tak těžké začátky. Poté jsem začala dávat hodiny kreslení. Nyní mám školu kreslení a malování. Dodnes kreslím až osm hodin denně," vedla paní Forelová.

Také Klingerovým se v průběhu let podařilo v Sao Paulu vybudovat slušné živobytí a novou rodinu. Paní Forelová má sedm dětí a dvacet vnoučat. Klingerovi mají tři děti a čtyři vnuky. Hanuš Klinger navíc stále pracuje, a to i přesto, že je mu už osmaosmdesát let.

"Dodnes působím ve zdravotnictví. Mám laboratoř na silikonové implantáty, kde jsem činný posledních třicet let. Mimo Brazílie exportujeme do šedesáti zemí. Obchodní a průmyslové aktivity už jsem ale omezil. Na Čechy stále vzpomínám, ale na rozdíl od manželku už domů nejezdím," popsal pan Klinger.

Také paní Forelová občas cestuje do ČR. Natrvalo by se ale do své rodné vlasti zřejmě nevrátila. "Chodím po Brně a cítím, že to město miluji. Ale do Brazílie se vracím za úžasnou mentalitou zdejších obyvatel. Místní tu žijí budoucností a ne minulostí, což je sympatické," uzavřela paní Forelová.

Naďa Bělovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme