Mirek Topolánek uhájil pozici v ODS

Předseda ODS Mirek Topolánek uhájil na víkendovém kongresu strany v Praze svoji pozici. Delegáti zároveň změnili stanovy tak, aby bylo jednodušší vyloučit ze strany jednotlivce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek na kongresu ODS

M. Topolánek na kongresu ODS | Zdroj: ČTK

Širší vedení bude muset také nově zohlednit výsledky krajů ve sněmovních volbách při výběru delegátů na příští kongres. Nejpozději do února 2010 pak ODS svolá ideovou konferenci, na které uzavře diskusi o programovém dokumentu Vize 2020.

Svou pozici neztratili ani Topolánkovi hlavní kritici Petr Gandalovič a Miroslava Němcová. Místopředsedkyně sněmovny se naopak dočkala největšího potlesku víkendu, když na uzavřeném jednání kritizovala rychlé dohody předsedy ODS se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem o předčasných volbách a eurokomisaři, které prý ale straně neprospěly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Milady Richterové o výsledcích kongresu ODS

Další z hlasitých kritiků vedení ODS v čele s Mirkem Topolánkem, místopředseda strany Petr Gandalovič nakonec výsledek víkendového programového kongresu i jeho usnesení respektuje jako většinový názor delegátů. I přes nepřímé výzvy kolegů z vedení k rezignaci zůstává ve stranické funkci, ale odchod zcela nevyloučil.

Převaha protopolánkovské části členů ODS vůči jeho kritikům byla na kongresu strany možná i proto, že se nerozhodovalo v tajném hlasování, poměrně výrazná. Nicméně pro "test důvěry předsedy" se vyslovila o něco více než čtvrtina sněmu.

Demonstrací jednoznačné jednoty ODS před květnovými volbami do sněmovny ale tento kongres strany nebyl. I když kritici současného předsedy strany nakonec většinově sami ustoupili, poté co jim neprošla snaha otestovat důvěru v šéfa strany, ani svolání nového volebního sněmu, který by ho mohl vyměnit. Kongres se přiklonil k tomu, že "přepřahat" několik měsíců před volbami je příliš riskantní.

Milada Richterová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme