Zastánci migrace blokovali pochod radikálů. Zasahovat musela policie

První čtyři přestupky proti shromažďovacímu zákonu zaznamenala policie při demonstracích v centru Prahy, kde se sešli odpůrci i zastánci uprchlíků. Situaci na několika místech stále řeší policejní antikonfliktní tým.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace Ne islámu na Palackáho náměstí

Demonstrace Ne islámu na Palackáho náměstí | Foto: Filip Jandourek

Zastánci přijímání uprchlíků zablokovali dnes v podvečer v dolní části Václavského náměstí pochod extremistů odmítajících migranty v Česku.

Desítky těžkooděnců vytvořily nepropustný kordon, a umožnily tak radikálům odejít na plánovaný pochod k úřadu vlády.

Odpůrci migrace zde chtějí pokračovat ve své demonstraci proti přílivu běženců, kterou zahájili v 17 hodin na Můstku. Akci mají nahlášenou.

Přibližně ve stejné době jako odpůrci imigrace se sešli v dolní části Václavského náměstí i zastánci uprchlíků, kteří již dříve protestovali proti extremistům.

Mezi oběma tábory vzrůstalo napětí. Stoupenci se vzájemně překřikovali přes megafony. Následný odchod extremistů provázely silné slovní střety.

Přibližně čtyři stovky odpůrců imigrace s transparenty s nápisy Evropská unie škodí Evropě nebo STOP imigrantům se sešly v horní části Václavské náměstí zhruba kolem třetí hodiny odpoledne.

Účastníci sbírali podpisy do petice 'Braňme svoji zem' za vystoupení z Evropské unie. Podle pořadatelů se jen dnes podepsalo několik stovek lidí. Po ukončení akce se průvod demonstrantů vydal na Pražský hrad.

O dvě hodiny dříve se ve spodní části Václavského náměstí konala první akce na podporu přijímání běženců. Vyjádřit podporu uprchlíkům přišlo asi 200 lidí.

Většina účastníků držela v rukou transparenty se sluníčky, které mají ukázat solidaritu s běženci. Mezi demonstranty byla i Romana Červenková, která se hlásí k muslimské víře a setkání spolupořádá. Demonstrace se obešla bez incidentů.

Na protesty dohlíží desítky policistů

Na demonstrace v centru Prahy dohlíží několik desítek policistů. Především to jsou členové antikonfliktního týmu, kteří mají zabránit střetům mezi účastníky. V záloze jsou i těžkooděnci. Po minulém protestu proti přijímání imigrantů už policie stíhá několik osob za trestný čin hanobení národa a etnické nebo jiné skupiny osob. Pokud by stejné projevy xenofobie zaznamenala i dnes, je připravená zasáhnout.

„V tomto směru budeme věnovat pozornost projevům jednotlivých řečníků, ale samozřejmě i různým transparentům nebo jiným předmětům, které si na shromáždění občané přinesou,“ upozornil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chce policie při dnešních demonstracích postupovat a na co se zaměří, řekl ve vysílání Radiožurnálu náměstek ředitele pražské policie Ivan Smékal

„Ty samy o sobě protiprávní být nemusí, ale v kontextu s jednotlivými projevy mohou naplňovat skutkovou podstatu například přestupku nebo dokonce trestného činu,“ dodal.

„Policista musí vnímat a posoudit celkový kontext situace. Zejména vyhodnotit verbální projevy osob nesoucích šibenici nebo případné doprovodné texty,“ potvrdil náměstek ředitele pražské policie Ivan Smékal.

Na dnešní den jsou plánované tři akce. Dvě organizují odpůrci imigrace, jednu podporovatelé pomoci uprchlíkům. Další akci na podporu imigrace pražský magistrát nepovolil. Měla se konat na stejném místě, které už si zamluvili její odpůrci.

Demonstrace budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Připraveni jsou i dopravní policisté.

„Při jednotlivých pochodech budou korigovat silniční dopravu tak, aby nedošlo k ohrožení účastníků pochodů nebo motoristů. Policisté budou zároveň připraveni poradit řidičům náhradní objízdnou trasu,“ oznámil Hulan.

Odpůrci a ‚sluníčkáři'

Za skandování hesel vyrazili před necelými třemi týdny demonstranti vybavení maketami šibenic z Václavského náměstí k úřadu vlády. V cestě měli skupinu takzvaných sluníčkářů, kteří přišli naopak pomoc uprchlíkům podpořit.

Na policejní služebně skončili nakonec oni. Odmítli totiž odpůrcům migrace uhnout z cesty a těžkooděnci je z ulice vynesli. Na možnost, že se při demonstraci zřejmě porušuje zákon, upozorňoval na místě i sociolog Michal Uhl.

„Velitel zásahu mě odkázal na to, že nedaleko je služebna. Pokud mám pocit, že je porušený nějaký zákon, ať se tam vydám podat oznámení. Já tenhle postup považuji za naprosto nepřijatelný,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh demonstrací kvůli imigraci dodatečně prošetřovala policie. Závěry shrnula Věra Masopustová

Postup policie, především to, že nereagovala na makety šibenic označených nápisem „Za vlastizradu“, kritizoval už ten den ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. „Že v 21. století někdo pochoduje se šibenicí po České republice, mi nepřijde normální,“ zdůvodnil.

Po dodatečném zpracování videozáznámů už policie šetří některé řečníky pro podezření z trestných činů hanobení národa a etnické nebo jiné skupiny osob a vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci.

To, že policie nezasáhla proti účastníkům protestů, kteří měli makety šibenic, bylo podle šetření v pořádku.

Podle Ivana Smékala bude k úspěšnému zvládnutí dnešních shromáždění z pohledu policie důležitých několik bodů. Patří mezi ně komunikace policie se svolavatelem, spolupráce s úředníky magistrátu, maximální nasazení specialistů zabývajících se problematikou extremismu, spolupráce se státním zástupcem a dokumentace shromáždění, zejména vystoupení řečníků.

ČRo, Věra Pfeifferová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme