Uprchlíci z Iráku měli problémy se vstupní prohlídkou, lékaři v Jihlavě je odmítli vyšetřit

Křesťanské uprchlíky z Iráku nechtěl nikdo z patnácti oslovených lékařů v Jihlavě vyšetřit. Vstupní prohlídku měli běženci absolvovat zhruba do tří dnů. Problém vyšel najevo až teď, téměř dva týdny po jejich příjezdu na Vysočinu. Dnes přijíždí skupina dalších zhruba 20 křesťanů z Iráku. Ani tentokrát nebude dělat vstupní prohlídku nikdo z jihlavských lékařů, ale doktorka z Třeště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Říkali, že lékaři je odmítají, nevysvětlovali mi důvody, ale byli z toho samozřejmě velmi smutní,“ popisuje události před 14 dny třebíčský farář z baziliky svatého Prokopa Jakub Holík.

Byl to právě on, kdo nakonec našel pro skupinu iráckých křesťanských uprchlíků lékaře. „Oslovil jsem několik přátel, které znám z kostela, kteří jsou věřící lidé a praktičtí lékaři a právě jeden z těch lékařů řekl, že rád pojede,“ popsal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Křesťanské uprchlíky z Iráku nechtěl nikdo z patnácti oslovených lékařů v Jihlavě vyšetřit. Natáčel tam Michal Malý

Na Okrouhlík ležící několik kilometrů od Jihlavy, kde jsou běženci ubytovaní, jela tedy nakonec lékařka až Třebíče.

Přesun Iráčanů do České republiky organizuje Nadační fond Generace 21. Jména jihlavských lékařů ani přesné důvody, proč odmítli uprchlíky vyšetřit, zveřejňovat nechce.

„Omlouvám se, ale to vám určitě nedáme. Protože to je věc oboustranného vztahu mezi námi a lékařem a to skutečně vám dát nemůžeme,“ konstatuje mluvčí fondu Martin Frýdl.

Předseda lékařské komory na Jihlavsku Karel Dvorník se však svých kolegů zastává. „Jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že se nejedná o nějaké xenofobní důvody. Navíc jsme všichni přísahali, takže věřím tomu, že kdyby opravdu šlo o nějaké ohrožení života, tak by každý z nás tu péči poskytl,“ říká.

Důvodem odmítnutí mohl být podle České lékařské komory celkový přetlak pacientů na Jihlavsku a malý počet lékařů. Doktor Dvorník se dál také domnívá, že svoji roli v tom mohla hrát i mediální pozornost s uprchlíky spojená.

Do Česka přiletí druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku

Číst článek

„Třeba nechtěli, aby se jejich zdravotnické zařízení nějak medializovalo. Protože vzhledem k tomu, že je to taková citlivá záležitost, myslím, že nikdo z nás není asi úplně nadšen, když musí neustále poskytovat nějaké rozhovory, něco vysvětlovat,“ vysvětluje.

Lékařská komora na Jihlavsku tento případ dál vyšetřovat nebude. Dělá to jen tehdy, pokud někdo podá oficiální stížnost nebo žádost o vysvětlení. A to se zatím nestalo.

Dnes přijíždí na Okrouhlík skupina dalších 20 běženců. Ani tentokrát nebude dělat vstupní prohlídku nikdo z jihlavských lékařů, ale přijede doktorka ze 17 kilometrů vzdálené Třeště.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme