Praha chce rozšířit zákaz vjezdu pro kamiony, jednat bude s ministerstvem i krajem

Vedení Prahy schválilo záměr na rozšíření zákazu vjezdu kamionům. Nákladní auta delší než 12 metrů by tak měly hlavní město objíždět. Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD už minulý týden uvedl, že zákaz by mohl platit od 1. ledna příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony na dálnici (ilustrační foto)

Kamiony na dálnici (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

Některé silnice by ale ze zákazu měly být vyjmuté. Jestli se bude jednat třeba o část fungujícího okruhu, třeba Jižní spojku, se zatím neví. Seznam silnic, kam kamiony i nadále vjedou, bude hotový do konce srpna.

Hlavní město chce záměr ještě konzultovat s ministerstvem dopravy a Středočeským krajem. Podle středočeského hejtmana Miloše Petery z ČSSD by zákaz mohl zkomplikovat dopravu v kraji.

„Já se domnívám, že je to první krok a že samozřejmě kdyby se to mělo uskutečnit, tak bychom na to museli nějakým způsobem reagovat, protože ta doprava by se zvýšila a středočeské silnice na to nejsou připravené. Takže problém by to byl, ale my věříme v dostavbu silnice 511 (plánovaná spojnice mezi D1 a Běchovicemi, pozn. red.),“ reagoval Petera.

Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia se zákazem nesouhlasí. „Pan Dolínek jakožto člen vládní strany by se spíš měl snažit o to, aby byl dostavěn Pražský okruh, protože bez něj je takový zákaz nesmysl. Jestli si myslí, že když se jeden kamion přeloží na dvacet dodávek, že tím nějak pomůže životnímu prostředí a provozu, tak v žádném případě nepomůže,“ poznamenal mluvčí sdružení Martin Felix.

Pavla Firbacherová, Václav Rokyta, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme