V Sýrii padl Abú Chatáb al-Polandí. Polák bojující v řadách islamistů se nejspíš odpálil

V Sýrii zemřel Polák bojující v řadách takzvaného Islámského státu. Píší o tom polská média s odkazem na portál SITE, který monitoruje weby džihádistů. Islamistickým bojovníkem vystupujícím pod jménem Abú Chatáb al-Polandí, který zemřel v provincii Aleppo, má být Jakub Janus z polské Sandoměře. Informaci podle televize TVN potvrdily i další zdroje. Podle zatím nepotvrzených informací měl zemřít při sebevražedném útoku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kazima chtěla od Islámského státu podle rodiny uprchnout. Bála se, že bude chycena a potrestána (ilustrační foto)

Kazima chtěla od Islámského státu podle rodiny uprchnout. Bála se, že bude chycena a potrestána (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O smrti čtyřiadvacetiletého Jakuba informoval portál SITE ve středu večer.

Bojovníci teroristické organizace Islámský stát publikovali v sekci „Počet mučedníků“ fotku mladého usmívajícího se muže společně s informací o jeho smrti. Podle webu se jmenoval Abú Chatáb al-Polandí, jeho jméno tedy pravděpodobně odkazuje k zemi původu.

Podle TVN měl Polák zemřít při sebevražedném útoku. Ministerstvo zahraničních věcí nicméně odmítlo zprávu komentovat. Janus je stále na seznamu osob hledaných Interpolem.

Janus se už na gymnáziu začal zajímat o islám a přestal chodit na hodiny náboženství. Během studia konvertoval k islámu a začal přednášet o islámském právu a podporovat muslimskou menšinu v Polsku.

Čech, který chtěl k Islámskému státu, dostal tři a čtvrt roku vězení. Hrozilo mu doživotí

Číst článek

Do Sýrie odjel za Islámský stát válčit koncem roku 2015 a po půl roce přetrhal veškerý kontakt s rodinou. Podle informací od jeho blízkých se Janus oženil se Syřankou, se kterou má dceru.

V roce 2016 v řadách islamistů bojovalo podle Mezinárodního protiteroristického centra dvacet až čtyřicet Poláků.

Polák Jakub Janus na seznamu osob hledaných Interpolem | Foto: Interpol

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme