M. Zeman: Terorista Atta plánoval útok proti RFE v Praze

Terorista Muhammad Atta plánoval v Praze útok na budovu Rádia Svobodná Evropa. Atta, který pravděpodobně navedl jedno z letadel do Světového obchodního centra v New Yorku, přijel do Prahy jednou nebo dvakrát a kontaktoval tam iráckého agenta. Televizi CNN to řekl premiér Miloš Zeman, který je na návštěvě Spojených států. Atta podle něho byl v Praze údajně nikoli proto, aby plánoval útok proti Světovému obchodnímu středisku, nýbrž proti budově Rádia Svobodná Evropa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Jan Třeštík | Zdroj: ČTK

Zeman dodal, že existovaly plány na použití nákladního vozu se standardními výbušninami ke zničení budovy rádia. V rozhovoru pro CNN také Zeman podpořil vysílání rádia Svobodný Afghánistán. Podle něho bude zřejmě nedělitelnou součástí rádia Svobodná Evropa, které už vysílá do Íránu a Íráku. "Proč ne do Afghánistánu," řekl Zeman, který ale dodal, že Afghánci musí vysílání akceptovat a rozumět mu. Zeman před americkou veřejností zopakoval nabídku České republiky pro boj proti terorismu, včetně protichemické jednotky, polních nemocnic, nákladních letounů a rangerů.

Premiér České republiky Miloš Zeman se dnes v Bílém domě sejde s prezidentem Spojených států Georgem Bushem. Šéf české vlády bude amerického prezidenta informovat o struktuře naší nabídky v boji proti terorismu. Zeman se nehodlá vyhnout ani jednání o případném rozšíření české vojenské pomoci. Dalším tématem jejich rozhovorů bude rozšiřování Severoatlantické aliance.

Premiér má dnes za sebou setkání s americkou zbrojovkou Boeing. Ještě před setkáním novinářům řekl, že si hodlá Boeingu stěžovat na jeho špatný management v Aeru Vodochody, který podle něj zavinil zpoždění dodávek letounů L-159 Alca pro českou armádu.

Miloše Zemana přijal také americký prezident George Bush. Na programu čtvrthodinového jednání byly dvě témata: boj s terorismem a summit Severoatlantické aliance NATO v roce 2002 v Praze. Tato schůzka se dostala do oficiálního programu Zemanovy návštěvy ve Washingtonu na poslední chvíli. Ještě před ní český premiér novinářům řekl, že chce amerického prezidenta informovat o struktuře nabídky české pomoci v boji proti terorismu. Spojenci už využili dva české dopravní letouny Tu-154 a požádali o protichemickou jednotku, která má být nasazena v zóně bojů. Nevyužita zatím zůstává česká nabídka vyslat polní nemocnici a speciální brigády.

Zemana čeká i setkání s vicenprezidentem Dickem Cheneym, se kterým prý nevylučuje jednání o energetické politice, schůzka s ministrem zahraničí Colinem Powellem a setkání s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Henri Haydem. Sněmovna reprezentantů schválila tento týden návrh zákona o vysílání rádia Svobodný Afghánistán.

Milan Kopp, Olga Krupauerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme