‚Konflikt mezi Ruskem a USA je stále pravděpodobnější.‘ Ministři se na postupu v Sýrii nedohodli

Rusko a Spojené státy se na společném postupu v Sýrii nedohodly. Ve švýcarském Lausanne o něm jednali ministři zahraničí Sergej Lavrov a John Kerry společně se šéfy diplomacií zemí Blízkého východu. Napětí mezi ruskými a americkými silami v Sýrii navíc dál roste, varoval ruský generál Vladimír Šamanov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí devíti zemí se kvůli situaci v Sýrii sešli ve švýcarském Lausanne

Ministři zahraničí devíti zemí se kvůli situaci v Sýrii sešli ve švýcarském Lausanne | Zdroj: Reuters

Nový předseda obranného výboru dolní komory ruského parlamentu generál Šamanov v rozhovoru pro televizi Rossija 24 prohlásil, že pravděpodobnost konfliktu mezi Ruskem a Spojenými státy je stále větší.

Upozornil také, že mají v Sýrii protiletecké systémy schopné včas odhalit a sestřelit jak letadla, tak rakety. Tyto komplexy by Rusko zřejmě použilo v případě amerického útoku na pozice armády prezidenta Bašára Asada.

Země do oblasti vyslala svou jedinou letadlovou loď - Admirál Kuzněcov, která by k syrským břehům měla doplout zhruba za týden.

Ruský velvyslanec u OSN: USA provokují, vztahy jsou nejhorší od roku 1973

Číst článek

Ruské ministerstvo zahraničí v neděli oznámilo, že vojenské operace proti bývalé An-Nusře či takzvanému Islámskému státu budou pokračovat. Podmínkou úspěchu americko-ruské dohody o příměří v Sýrii je podle něj oddělení radikální organizace Fronta dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra, a dalších teroristických skupin od umírněné opozice.

Resort také uvedl, že všichni účastníci jednání se shodli na tom, že o budoucnosti Sýrie si musí rozhodnout sami Syřané a že země by měla zůstat jednotná, nezávislá a sekulární.

Sobotního jednání ve švýcarském Lausanne se zúčastnili i ministři zahraničí z Íránu, Iráku, Saudské Arábie, Turecka, Kataru, Jordánska a Egypta.

„Charakterizoval bych to jako příklad toho, co jsme chtěli, což je hledání nápadů a velmi upřímná diskuze,“ řekl podle agentury Reuters po setkání šéf americké diplomacie John Kerry.

Martin Dorazín, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme