Zřícení trojské lávky je po třech letech u soudu. „Pro uzavření nebyly indicie,“ hájí se obžalovaní

15. září 2020

Soud v Praze 7 se v úterý začal věnovat případu zřícení trojské lávky, při němž utrpěli čtyři chodci těžkou újmu na zdraví. Obžalobě z nedbalostního ohrožení čelí autor lávky Jiří Stránský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký. Hlavní město od nich požaduje zaplatit přes 8 milionů korun za odstranění zřícené konstrukce, pojišťovny téměř 2,5 milionu korun a přes 200 tisíc korun by měli dát dvěma zraněným.

 „Nejsem si vědom žádné nedbalosti ve své činnosti,“ vypověděl u Obvodního soudu pro Prahu 7 Semecký, který u Technické správy komunikací začal pracovat v roce 1963. „Po dobu mé funkce byla na předmětné lávce provedena řada prohlídek. Při zátěžových zkouškách nebyly zjištěny výrazné odchylky od projektovaného stavu,“ uvedl.

Semecký prý i tak urgoval a navrhoval výměnu celé lávky, ideálně do dvou let. Na přímou otázku ale taky řekl, že z žádných relevantních podkladů neměl informace pro to, aby musela být lávka uzavřená. „Pokud bych měl v ruce něco, co naznačuje, že je ji potřeba uzavřít, bylo mou povinností vyzvat příslušný orgán státní správy, aby lávku uzavřel nebo učinil příslušná opatření,“ řekl.

Už v roce 1985 už mimochodem TSK podle Semeckého lávku reklamovala kvůli trhlinám, kterými zatékalo do předpjaté konstrukce. Problém byl také s tím, že od uvedení lávky do provozu v roce 1985 byl vydaný zákaz sypat v zimě most solí. Podle obžaloby se ale sůl používala. Bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Semecký ale u soudu uvedl, že o tom nevěděl.

Lávka, která spojovala Troju s Císařským ostrovem, se zřítila v prosinci 2017. Státní zástupce Šimon Vavrečka v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 7 vyjmenoval řadu zranění, které nehoda způsobila třem mužům narozeným v letech 1957, 1974 a 1983 a ženě s ročníkem narození 1954.

Nejhůře ze všech dopadla právě žena, kterou záchranáři převezli do nemocnice s krvácením do mozku a břicha, s trhlinami střev, zlomeninami čelisti, očnice, nosu, pánve, lopatky a stehenní kosti. Muži měli polámané kosti nebo obratle.

Špatné vyhodnocení

Obžaloba tvrdí, že projektování lávky i její konstrukci doprovázely chyby, které vedly k narušení ocelových lan korozí. Ke zřícení podle státního zástupce přispělo špatné vyhodnocení stavu lávky a nevhodně provedené opravy. Oba obvinění vinu odmítají.

Stráskému klade obžaloba mimo jiné za vinu, že ve výpočtech nezohlednil vliv větru a teploty a že řádně nevykonával autorský dozor, což údajně vedlo k nekvalitnímu provedení prací.

Semecký pak podle obžaloby věděl o špatném až havarijním stavu lávky, když měl k dispozici několik desítek záznamů a posudků, které na problém upozorňovaly. Státní zástupce mu vyčítá také nedodržení zákazu používat při údržbě lávky posypové soli. Proti tomu se muž ohradil. „Byl vydán striktní zákaz všem údržbovým firmám, že mohou používat jen písek nebo drobný štěrk. Nebylo v gesci pracovníků Technické správy komunikací provádět kontrolu realizace těchto opatření,“ podotkl.

Nová lávka už stojí, zpřístupněna by měla být do konce letošního října. Vyjde na 128 milionů korun, pro město ji od loňského listopadu staví firma SMP CZ. Dopravu na místě zatím nahrazuje přívoz.

Město vyplatilo už v roce 2018 každému ze zraněných 50 000 korun. Další peníze uhradila dvěma z poškozených pojišťovna. Vedení Prahy s ní uzavřelo dohodu, podle které dostali peníze ještě před skončením policejního vyšetřování. Výši odškodnění pojišťovna nesdělila.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: ČTK
Spustit audio