Zrušení zákazu potratů v Irsku je lekcí pro Polsko, míní Rzezcpospolita

31. květen 2018

Obyvatelé Irské republiky v referendu většinou hlasů rozhodli o zrušení zákazu potratů. Výsledek je podle polského deníku Rzezcpospolita dobrou lekcí i pro Polsko.

Připomíná, že Irsko zažilo v posledních dvou generacích nebývalý hospodářský růst. Nejenže se po Lucembursku stalo druhým nejbohatším státem Unie, ale je také výjimečně otevřenou zemí, kde sídlí velké množství zahraničních firem. Angličtina, která byla kdysi považována za jazyk okupantů, je dnes především nástrojem pro dobývání světa. A obrovskou roli v tom hraje Evropská unie.

Britské političky chtějí zrušit zákaz potratů v Severním Irsku. Tamní konzervativci jsou proti

V současnosti nemají v Irsku ženy právo na potrat ani v případě znásilnění nebo při ohrožení zdraví plodu. Lékaři i ženě hrozí za interrupci tresty až 14 let vězení. Každý rok se proto vydá do Velké Británie kolem tří tisíc Irek.

Britská premiérka Theresa Mayová se ocitá pod sílícím tlakem ze strany ostatních političek Konzervativní strany kvůli přísné potratové legislativě v Severním Irsku. Jejich požadavky nyní vzrostly poté, co si Irská republika v pátek v historickém referendu odhlasovala zrušení podobně striktního dodatku ústavy.

To všechno zásadně přispělo k odklonu Irů od tradičních náboženských postojů. A to tím spíše, že se katolická církev nedokázala vyrovnat se skandály se zneužíváním dětí některými katolickými kněžími.

Po referendu z roku 2015, které povolilo homosexuální manželství, je legalizace potratů dalším krokem, jenž potvrzuje velmi hlubokou civilizační proměnu zelené země, uvádí komentátor Rzeczpospolity Jędrzej Bielecki.  

Nyní je podle něj Polsko vedle Malty jedinou unijní zemí, kde bude ze zákona zakázané provádění umělého přerušení těhotenství. Otázka však zní, na jak dlouho. Dějiny Irska, role jeho církve pro národ, který neměl do první světové války svůj stát, ale také nesnáze této církve najít své místo v současném světě – to vše připomíná Polsko a Poláci by to měli brát v úvahu.

Jak v nedávném rozhovoru pro polské noviny zdůraznil bývalý předseda Evropského parlamentu a irský politik Pat Cox: identita Irů a jejich patriotismus našly jiný způsob vyjádření, který je s náboženstvím svázaný méně než dříve. Je to hrdost na kulturní a hospodářské úspěchy, obrození tradiční hudby, kuchyně a jazyka.

Polsko, které má za sebou 30 let nezvyklého hospodářského růstu a stejně jako Irsko je jednou ze zemí, které nejlépe využívají své členství v Evropské unii, se může vydat tou samou cestou, zakončuje svůj komentář Bielecki.    

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související