Ztracená kapela

11. září 2011

Třicáté narozeniny oslaví v neděli 18. září Ztracená kapela. Narozeninový koncert v Tereziánském sálu břevnovského kláštera v Praze začíná v 15 hodin a 15 minut.

Ztracená kapela vznikla v 1981. Letos hraje už 30. rok. V současnosti tvoří hlavně křesťanské písničky pro děti a rodiče, i když počátek kapely patřil trochu jinému repertoáru. Proč se tedy dnes kapela obrací hlavně k malým posluchačům? Otázka pro služebně nejmladšího člena kapely Jana Štěpančíka.

Jan Štěpančík: „Ta orientace byla více méně z biologické nutnosti, což samozřejmě stojí za vysvětlení. Když do rodin členů a přátel Ztracené kapely přibývaly děti a bylo nutné je nějakým způsobem zabavit, oslovit, povzbudit, tak Jana Svobodová začala psát písničky, začali jsme písničky sbírat, až jsme se definitivně přeorientovali na tento repertoár. A těch písniček je 120 na pěti CD.“

Ztracená kapela nebyla klasická pódiová skupina. Hrála při bohoslužbách, na svatbách a křtech, dokonce i v rezidenci kardinála Tomáška.

Jan Štěpančík: „Ztracená kapela, respektive její dámská část, hrávala v kostele u Panny Marie Sněžné na bohoslužbách pro rodiče s dětmi. A tam jsem zjistil, že vlastně jako skupina nehraje, a tak jsem se je snažil trochu oslovovat, až v roce 1994-1995 se znovu oživila Ztracená kapela s repertoárem písniček pro děti a v této tradici setrváváme až doteď.“

Ztracená kapela - logo

Činnost Ztracené kapely nezůstala mimo pozornost tehdejší Státní bezpečnosti. Konkrétní zápisy z jejich archívů si můžete dnes přečíst na internetových stránkách kapely. Po sametové revoluci si čtyřčlenné těleso zahrálo například při první návštěvě papeže Jana Pavla II. na Letné. A jestli stále ještě přemýšlíte nad tím, proč právě Ztracená kapela, tady je odpověď Jana Štěpančíka:

Jan Štěpančík: „Říká se, že název Ztracená kapela vznikl kuriózně. Kuriózní není až tak úplně vznik, jako následující výklady tohoto termínu. Protože tenkrát si do diářů členové psaly zkratku ZK jako zkouška, a když už si to psali já nevím kolikátý rok, tak zjistili, že se už podle těch písmen musí jmenovat. A tak vznikaly názvy jako zubní kartáček, zběsilá kráva, zatracení komunisti, až těsně před nějakým vystoupením se osvíceně pojmenovali Ztracená kapela. A to nám vydrželo doteď.“

Jana Svobodová, Božena Šárková, Pavel Svoboda a Jan Štěpančík oslaví narozeniny Ztracené kapely v neděli 18. září v Tereziánském sálu břevnovského kláštera v Praze. Koncert začíná v 15 hodin a 15 minut.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio