Zúčastněte se průzkumu o životě Židů, kdo byl Gabriel Laub a jak mění nové technologie výuku o šoa

29. leden 2023

Zapojte se do evropského průzkumu o židovském životě. Před 25 lety zemřel mistr aforismů Gabriel Laub. A jak vyučovat o holokaustu, až odejdou všichni pamětníci?

EU zkoumá, jak vnímají evropští Židé antisemitismus

Úplně poprvé se Česká republika letos zapojí do průzkumu, který mapuje život Židů v evropských zemích. Od 25. ledna tak čeští Židé mohou odpovídat na otázky o tom, jak se jim u nás žije a zda a jak vnímají antisemitismus. Agentura Evropské unie pro základní práva průzkum provádí v některých zemích letos už potřetí. Terezie Jirásková mluvila s vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd Pavlínou Tabery, která je zodpovědná za českou část průzkumu.

Proč se výzkum provádí? Kdo se ho může zúčastnit? A na jaké otázky budou respondenti odpovídat? Poslechněte si Pavlínu Tabery.

Aforista Gabriel Laub

„Čas lidského života je kruh, ale nedovírající se a hodně šišatý.“ To je jeden ze stovek aforismů esejisty a překladatele Gabriela Lauba. V pátek 3. února uplyne 25 let od jeho smrti. Jeho medailon připravil Leo Pavlát.

Odkud Laub pocházel? Jaký význam má pro české prostředí? Dozvíte se i to, jak Leo Pavlát vzpomíná na společná setkání.

Výuka holokaustu a nové technologie

Může při výuce o holokaustu pomoci virtuální realita, nebo dokonce holografické zobrazení pamětníků? Centrum vizuální historie Malach připravuje na 30. ledna konferenci, na které se bude mluvit právě o tom, jak přístup k vyučování o holokaustu mění nové technologie. O programu akce a otázce přístupu ke svědectví přímých účastníků šoa si povídala Anna Jurečková s koordinátorkou Centra vizuální historie Malach Karin Hofmeisterovou.

Jak tedy dnes vyučovat o holokaustu? Lze při výuce využít možnosti nových technologií? A jak letos dopadla komiksová soutěž Centra vizuální historie Malach?

 Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.