Zvířata si užívají mrazivé zimy

17. prosinec 2010

Současné mrazivé počasí sice omezuje pobyt některých zvířat ve výbězích, přesto například pro tygry ussurijské jsou tyto podmínky ideální. Zimu si užívají, běhají a dovádějí ve sněhu. Na bílém podkladu dokonale vyniknou kresby jejich srsti.

Klesne-li teplota pod minus pět stupňů Celsia, zvířata venku nezůstávají celý den. Ošetřovatelé je pouští do výběhů kolem poledne, kdy je za celý den nejtepleji. Na sněhu tak návštěvníci mohou pozorovat nejrůznější druhy kopytníků, trojici slonů, nosorožce, nádherně zbarvené plameňáky ale i psy hyenové, kteří jsou typickými africkými zvířaty. Sněhu si rovněž rádi užívají gepardi, levharti a psi ušatí. „U těch větší zvířat nehrozí prochladnutí celého těla, ale periferních částí, jako třeba uší. Proto ven chodí na pár minut a pak se vracejí zpět do vnitřních pavilonů,“ vysvětlil zoolog Pavel Moucha. Právě tam je návštěvníci mohou pozorovat v těchto dnech neustále.

Vzhledem k tomu, že turistů je v současné době méně, mají ti, co do zoologické zahrady zavítají, možnost vidět často mnohem víc než v hlavní sezóně. Zvířata jsou mnohem klidnější, společnost vítají, některá se doslova předvádějí.

Levhart v zasněženém výběhu

Kdo zná zoologickou zahradu jen v létě, má nyní možnost vidět i její druhou tvář, tu zimní, která je navíc obohacena o předvánoční atmosféru, včetně bohaté výzdoby.

Zebry
autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio