ZVÍŘECÍ PORADNA - plave křečík?

13. prosinec 2012

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Umí křečíci džungarští plavat?

Ahoj.
Křečík džungarský plavat umí, ale plave nerad. Plave jen, když musí, aby si zachránil život. Tady je několik základních věcí o těchto křečících:
Je nejvýše 9 cm dlouhý, má šedou srst s podélným pruhem na hřbetě. Vypadá jako malý medvídek s korálky místo očí. Jeho ocásek a nožičky jsou schované pod tělem.
V letní srsti je džungaráčekšedý s úhořím pruhem a šedivou hranicí mezi tmavší svrchní stranou a bílým bříškem. V zimní srsti je světlejší, v chladu chovaná zvířata mají až na nepatrné zbytky šedé srst sněhobílou. Pokud je tento křečík chován doma při pokojové teplotě, zůstává jeho letní srst i v zimě.

Křečík džungarský pochází ze stepi a tundry jižní a střední Sibiře. Neupadá do zimního spánku, takže jeho bílé zimní zbarvení je pro něj ochranou před nepřáteli.
Tělesná teplota:
36,2-37,5°C
Rychlost srdce:
200-400 tepů za minutu
Rychlost dechů:
40-140 nádechů za minutu
Dospělí jsou :
v 6 týdnech
Délka života:
průměrně 1 1/2 roku

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio