ZVÍŘECÍ PORADNA - POTKAN A DRÁPEK

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den,
nenašla jsem jedinou poradnu zdarma, která by mi poradila, co bych měla dělat v situaci, do jaké jsem se včera dostala. Až jsem našla vás. Týká se to mého domácího mazlíčka.
Mám doma potkana. Je čistokrevný, koupený od vychovatelky. Mám k němu i všechny potřebné papíry. Můj potkan včera skočil ze židle na postel, které od sebe byli dosti daleko. Jak skočil, zachytil se drápky o deku a nejspíš špatně šlápl a skoro si strhl drápek na zadní noze. Moc mu na tu nožku nevidím, protože jí pořád schovává, ale co jsem viděla, má ten drápek trošku sloupnutý směrem nahoru. Teklo strašně moc krve, tak jsem mu to pokapala vodou a zastavila krvácení. Pořád si tu nožku olizuje, ale ten drápek tam pořád má. Nemám to srdce mu ho strhnout nebo ostřihnout. Ale musím s tím něco dělat, neboť se to může zanítit. No, přiznám se, že vůbec nevím, co v takové situaci dělat. Hrozně se o něj bojím. Byla bych Vám moc vděčná za jakoukoliv radu.
Děkuji, Michaela H

Ahoj Michaelo.
Drápek u zvířat je vlastně stejná věc jako nehet u člověka. Představ si, že si zatrhneš nehet až do živého – krvácí to také hodně a hlavně to hodně bolí, při každém zavazení o nedotrhlou část.
Chápu tvé obavy a souhlasím s nimi. Jediné správné je ale poškozený drápek doodtrhnout, nebo alespoň co nejvíce ustřihnout. Jako podpora hojení a zároveň dobrý prostředek proti zahnisání, jsou koupele nožičky v bylinkovém čaji. Prostě si uvař heřmánkový nebo řepíkový čaj, nech ho vychladnout a 2x denně v novém chladném čaji vymáchej postiženou nožičku potkana. Heřmánek i řepík mají výborné hojivé i dezinfekční účinky.
Na zraněném prstu by měl časem vyrůst nový drápek – stejně jako doroste nehet u člověka. Někdy se ale může stát, že je poraněné lůžko nehtu (to je ta část nehtu schovaná v prstu) a nový nehet roste třeba křivě, nebo dokonce další nenaroste.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio