Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – alergie na obojek

14. prosinec 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den, mám pejska, jsou mu 4 roky a už odmalička trpí fobií z obojku. Když ho uchopim za obojek, začne vyvádět, cukat sebou a utiká. Co mám tedy dělat? Poraďte mi. Moc děkuji, Blanka.

Dobrý den Blanko.

Váš dotaz je zajímavý. Pochopila jsem správně, že obojek jako takový Vašemu pejskovi nevadí, ale vadí mu, když jej za něj chytíte, nebo zataháte vodítkem?

Krk je místo velmi citlivé, proto je obojek i nástrojem, jak psa ovládat. Ne každému psovi to ale vyhovuje. Ve Vašem případě bych zkusila pořídit vhodné kšíry – musí dobře padnout a být z kvalitního materiálu, s dostatečně širokými pásky, aby nikde netlačily nebo nedřely.

Dále zkuste aplikovat základní principy převýchovy – pokud se pes chová nepatřičně, tak jej ignorujte, nebo i pokárejte. Když se naopak zachová, tak jak Vy chcete, tak jej hodně odměňte – pomazlením, pamlskem. Když ho tedy chytnete za obojek a on začne šílet, tak Vy vydržte, nijak ho nekonejšete a až se zklidní, tak ho pochvalte nebo odměňte... Toto cvičení je třeba provádět denně. Pes je zvíře inteligentní a pokud budete důsledná, tak se výsledky brzy dostaví.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio