Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – dieta

29. červen 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den,
Chtěla jsem se Vás zeptat na dietu pro mého psa. Od našeho lékaře jsme se dozvěděli, že náš pejsek má poruchu funkce slinivky. Byla jsem poučena o tom, co to pro pejska znamená. Pak jsem si u veterináře koupila granulky, ale mám obavu jestli se třeba nespletl a omylem mi nedal jiné balení. Můj pejsek je 7 měsíců starý jorkšír a dostal od veterináře granule: Eukanuba Dermatosis FP – přečetla jsem si, že jsou pro pacienty se zánětlivým kožním onemocněním, navíc granule jsem poměrně velké v porovnání se štěněčíma, které jsme mu dosud dávali. Děkuji za odpověď.

Dobrý den Lucie.

Na základě Vašeho dotazu předpokládám, že Váš pejsek může mít exokrinní pankreatickou insuficienci. Je to stav, kdy orgán slinivka břišní tvoří méně trávicích enzymů, než by měla. V důsledku toho pejsek trpí některým z těchto příznaků – chronickým průjmem, hubnutím, nebo může mít nekvalitní kůži a kožní deriváty,.

Slinivka produkuje trávící enzymy, které jsou velmi důležité pro štěpení potravy v tenkém střevě a trávení a vstřebávání živin. Dietní opatření při snížené funkci slinivky: změnit stravu na méně tučnou a s nízkým podílem vlákniny. Dieta musí mít vysokou stravitelnost. Pejska krmte vícekrát denně v menších dávkách.

Výše popsané požadavky na dietu splňuje i většina“kožních“ diet, takže dieta zvolená Vaším veterinářem není určitě úplně špatná a mě se špatně posuzuje, proč zvolil zrovna tuhle. Pokud Vašemu pejskovi nevyhovuje – i když třeba jen kvůli velikosti granulí, máte na výběr z mnoha dalších diet od jiných výrobců krmiv. Velmi vhodné je krmení Hillś prescription diet i/d (lze ve formě granulí nebo konzerv) nebo Eukanuba intestinal formula.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio