Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – jak vybrat štěně?

30. květen 2012

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den, s rodiči jsme se rozhodli, že si ještě před létem pořídíme štěňátko – asi nějakého malého křížence. Máme dům se zahradou, tak by se u nás mělo mít dobře. Jak si máme štěně vybrat? Co by nám měl majitel maminky od štěňátka říct a jaké doklady by nejlépe mělo štěně mít, abychom věděli, že je zdravé atd.? Děkuji Jitka

Ahoj Jitko.
Doufám, že si vyberete dobrého psího kamaráda nebo kamarádku, která tvé rodině nadělí v příštích letech hodně radosti.

Nejlepší je, pokud máš možnost prohlédnout a vybrat si štěňátko ještě v době, kdy je mu třeba 4-6 týdnů. To znamená navštívit majitele štěňátek a podívat se v jakém prostředí jsou odchována, jestli jsou všechna podobně velká, čilá a vypadají zdravě. Selským rozumem a citem tak zjistíš, jestli se ti zamlouvá odchov štěňátek a jestli celý vrh vypadá zdravě (štěňátka by měla být čilá, čistá, dobře osvalená, bez známek průjmu). Pokud se ti nějaké štěně líbí, můžeš si ho vybrat a zamluvit. Také je dobré osobně si popovídat s majiteli fenky – maminky, jaké jsou podmínky předání štěněte (zejména cena).

Obecně se štěňátka stěhují do nového domova ve věku 7-10 týdnů, kdy jsou již nezávislá na krmení od maminky. Žerou už sami – buď vařené maso třeba s rýží, tvaroh s vločkami, nebo štěněcí granulky – většinou rozmočené ve vodě. Na co je štěně zvyklé z hlediska jídla by tě měla upozornit majitelka fenky - maminky při předávání štěněte.

Ze zdravotního hlediska by mělo být štěňátko od narození 3x odčerveno – ve věku 2, 4 a 6 týdnů. Svědomitý chovatel by měl také před odchodem štěňátek investovat do prvního očkování proti psince a parvoviróze, které se provádí od 6 týdnů věku.

Při předání štěňátka bys tedy od chovatele fenky měla dostat v ideálním případě očkovací průkaz štěňátka, ve kterém je zaznamenáno první očkování a tři odčervení. Zároveň by ti měl chovatel říci, kdy je potřeba navštívit tvého veterináře kvůli přeočkování (je to za 3-4 týdny od prvního očkování).

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio