Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – pastva pro koně

24. březen 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Co obsahuje jarní tráva za živiny a jak se má udržovat pastvina pro koně? Kolik má kůň sežrat trávy, aby nemusel žrát nic jiného? Děkuji za odpověď, Petra.

Dobrý den, Petro,

Nejsem specialista na výživu koní, proto mne Váš dotaz přiměl k prostudování si materiálů od kolegů odborníků... Zde je několik základních věcí:

Kůň z hlediska vývoje je tvor žijící na pastvině, jeho zažívací soustava je přizpůsobena k neustálému přijímání malých množství potravy (trávy). Pastva je tedy pro koně nejpřirozenější způsob získávání potravy – pozitivně ovlivňuje jeho fyzickou i psychickou rovnováhu. V našich podmínkách bývá pastevní období od dubna do října.

Nelze obecně říci, kolik koni stačí sežrat trávy, aby nemusel mít nic jiného. Záleží na koni (plemeno, typ zátěže) a na úživnosti pastviny (jaké rostliny na ní rostou). Obecně platí, že na jednoho dospělého koně by měl připadnout jeden hektar pastviny.

Vzhledem k tomu, že jen málo koní je na pastvině celoročně, lze rozlišit zimní krmení koně ve stáji (často jadrná krmiva) a letní krmení (tedy pastvu). Tato dvě období se z hlediska výživy hodně liší. Kůň má velmi citlivý zažívací trakt, takže abychom předešli méně či více vážným stavům (průjmy, koliky), je nutné koně na pastvu zvykat postupně. První den pobude na pastvině jen pár minut a denně interval trochu prodlužujeme. Je vhodné sledovat trus koně – vyskytne-li se řidší neformovaný trus, nebo dokonce průjem, je nutné navykání zpomalit. Obecně by navykací doba měla trvat dva týdny.

Než koně vypustíte na pastvu, je vhodné ji prozkoumat – zlikvidovat nebezpečné či jedovaté rostliny, zajistit vhodné napajedlo, přístřešek… Pastvinu pak udržuje sám kůň svým vypásáním. Pokud je pastvina kvalitní, tak kůň již nic jiného nepotřebuje. Běžně se však dává na pastvinu i seno, kůň se jím může dokrmit nebo se k němu rád vrací v chladnějších dnech. Jako další se běžně podávají minerální lizy. Nejdůležitější je však pravidelný přísun kvalitní čerstvé vody.

Velice erudované články o výživě koní jsem našla na portálu www.alltechprokone.cz
Zkuste se tam podívat, věřím, že tam najdete kompletní odpovědi na své otázky.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio