Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – problém koťátek

13. září 2012

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den, mám doma 4 odrostlá koťata a trápí mě nezvyklý problém. Koťata si neustále navzájem olizují zadečky. Jsou několikrát odčervená a naočkovaná. Nevím, zda jim něco nechybí. Koťata jsou následně velmi nepříjemně cítit. Děkuji, Zuzana.

Dobrý den Zuzano.
Váš problém je opravdu neobvyklý, ještě jsem se s takovým dotazem nesetkala.
Je dobře, že jsou Vaše koťata opakovaně odčervena, protože tímto způsobem olizování by si určitě navzájem předávala střevní parazity. Běžné odčervení však nefunguje na úplně všechny parazity, kteří jsou vylučováni stolicí – například nefunguje na kokcidie. Proto bych Vám doporučila několik dní (ideálně 3 dny po sobě) odebrat vždy kousek trusu a poté tento směsný vzorek nechat vyšetřit u veterináře kvůli parazitům (tomu se říká koprologické vyšetření). Předpokládám, že koťata jsou jinak celkově zdravá a aktivní a nemají například průjem.

Další možnou příčinou mohou být přeplněné anální žlázky. Tento problém se zcela určitě vyskytuje více u psů, ale také kočky tyto žlázy mají. Jedná se o žlázy naplněné pachovým sekretem. Tyto žlázky se nacházejí v okolí konečníku a vyúsťují v oblasti svěrače konečníku. Jejich sekret slouží původně k označování území a velmi silně zapáchá.

V neposlední řadě se může jednat o zlozvyk, kde původní příčina již není, ale je to navyklé chování. To by byla nejhorší varianta, protože zlozvyky se odstraňují velmi špatně…
Doporučila bych Vám tedy nechat vyšetřit směsný vzorek trusu od všech koťat a také s nimi navštívit veterináře, aby jim vymáčkl anální žlázky. Olizování zadečku rozhodně neznamená, že by Vašim koťatům něco chybělo.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio