Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – problém s klíštětem

7. červenec 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den, má prosba je velmi naléhavá a nutná. Naše kočička dnes přišla domů s klíštětem, i když používáme Frontline spot on v pipetě. To by ještě nebylo tak strašné, ale to klíště je přímo u jejího očička - na dolním víčku. Jak ho máme odsud odstranit? Prosím poraďte mi co nejdříve, ať se nám kočička netrápí.

Není žádné jiné správné řešení, než klíště mechanicky vyndat – čili rukou, pinzetou, nebo speciálními kleštičkami vytočit. Na tak nešikovném místě, jako je spodní oční víčko, se to bez stresu na obou stranách asi neobejde. Pokud není vaše kočka vyloženě klidná, bude nutná opatrná, ale důkladná fixace – zkuste kočku "zabalit" do ručníku, eliminujete tak její drápy…

Určitě nezkoušejte klíště něčím potírat, aby se takzvaně pustilo samo… Pokud tak učiníte, klíště se začne dusit a vypustí do Vaší kočky všechny zárodky chorob, které přenáší.

Pokud se Vám odstranění klíštěte nezdařím doporučuji Vám navštívit veterináře.

Bohužel se v praxi opakovaně stává, že i přes správnou aplikaci Frontline spot on kočce, přinese nějaké klíště – a to zejména v oblasti hlavy. V takových případech doporučuji ke spot onu pořídit ještě sprej Frontline, ten si nastříkat na ruku a tekutinu vetřít do chlupů na hlavě, nebo i na dalších místech, kde se klíšťata s oblibou zakusují.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio