Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky - problémy s fenou

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den paní doktorko.
Chtěla bych se s Vámi poradit kvůli neobvyklému hárání naší chovné fenky jagdteriéra. Opakovaně hárá tak, že se rozhárá, krvácí tak 3 dny, pak najednou příznaky zmizí a totéž se opakuje cca za 2 měsíce. Poté následuje minimálně půl roku pauza. Loni se nám podařilo ji úspěšně nakrýt v oněch druhých několika dnech hárání. Vím, že to není normální, je možnost nějak cyklus upravit? Co je toho příčinou? Hrozí fence nějaké zdravotní nebezpečí? Děkuji za odpověď. Hanka

Milá Hanko.
Podle toho, jak problém Tvé fenky popisuješ, se nejspíš jedná o funkční poruchu plodnosti, konkrétně o takzvanou rozštěpenou říjí („split“ estrus). Problémem funkčních poruch plodnosti je jejich obtížná konkrétní diagnostika. Pohlavní orgány totiž nevykazují morfologicky žádné abnormality – to znamená, že při rentgenovém a sonografickém vyšetření se nezjistí žádné odchylky od normálu. Počáteční diagnóza se tedy zakládá zejména na podrobné anamnéze.

Rozštěpená říje („split“ estrus, nebo také falešná říje) je jev, který se může příležitostně objevit u mladých fen, nejčastěji při jejich prvním hárání, ale někdy se objevuje také u fen starších. Počáteční fáze „split“ estru je spojená s normálním vývojem vajíček na vaječníku a s vyplavením hormonu estrogenu. To vede k typickým příznakům začátku hárání (zduření vulvy, krvácení, fenka je atraktivní pro psy), fenka se však většinou nakrýt nenechá.

V důsledku hormonální nestability nedojde k uvolnění zralých vajíček a nevytvoří se žluté tělísko, které je nutné pro udržení případné březosti. Naopak neuvolněná zralá vajíčka časem podlehnou zániku a příznaky říje zmizí. Za 2 až 12 týdnů poté se na vaječnících vyvine druhá vlna zrání vajíček a příznaky říje se vracejí. Až v této druhé fázi dojde k uvolnění zralých vajíček a říje bývá plodná (pokud fenku chceme nakrýt). V některých případech mohou ale pravé říji předcházet i 3 až 4 tyto nepravé říje.

Důležité je nesplést si tyto dvě části split estru se dvěma nezávislými říjemi. Někdy může být druhé krvácení chybně interpretováno jako krvácení spojené s potratem nebo resorpcí plodů v děloze.

Diagnóza je založena na důkladné anamnéze a na cytologickém a endokrinologickém vyšetření. Cytologie znamená stěr buněk z pochvy Tvé fenky během příznaků hárání (vyšší procento jaderných buněk u falešné říje a naopak více bezjaderných u pravé říje). Endokrinologickým vyšetřením mám na mysli stanovení hladiny hormonu progesteronu z krve (ze séra). U falešné říje je hladina progesteronu pod 2,5 ng/ml, u říje pravé se hladina progesteronu zvedne nad 5 ng/ml. Tato vyšetření by měl Tvé fence bez problémů provést váš veterinární lékař.

Vzhledem k tomu, že rozdvojená říje se vyskytuje zejména u mladých fen a nezpůsobuje další poruchy plodnosti, ani neohrožuje celkové zdraví fenky, není léčba nutná. Určitou možností je podpora uvolnění zralých vajíček ve druhé fázi hárání – konkrétně aplikace hormonu GnRH. To bych doporučila jen těm chovatelům, kteří mají opravdu veliký zájem o nakrytí své fenky, která trpí na falešné říje.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio