Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – štěně vyje

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobry den. Máme doma štěně, které bylo ze dvou sourozenců. Má teprve něco přes měsíc. Majitel byl zlý člověk a chtěl je nechat utratit i s matkou. Nakonec se štěňata zachránila, ale matka byla utracena. Je to křizenec čivavy s Jack Russell teriérem. Bydlím v bytě a štěně neustále v noci kňučí opravdu velice pronikavě, dokonce bych řekla, že přímo vyje. Kňučí i v naší přítomnosti. Dnes je to třetí den co je u nás a nenastala žádná změna. Prosím, poraďte, co mám dělat? Jak štěně uklidnit a pomoci mu zvyknout si? Děkuji, Zuzana.

Dobrý den Zuzano.

Je od Vás moc hezké, že jste se tak malého štěňátka ujala. To, že kňučí až vyje je v tomto věku při odloučení od matky normální – prostě je brzy na to, aby bylo samo. Vzhledem k okolnostem to ale musí zvládnout…

Nevím jak se mu věnujete přes den, nebo jak se přes den chová. Z Vašeho dopisu mám pocit, že ve dne je docela v pohodě a krize přichází v noci. V normální situaci, kdy si odebíráte štěně od dobrého majitele, asi ve dvou měsících věku, doporučuje se vzít si se štěňátkem i nějaký „hadr“ z pelíšku, který je načichlý jeho maminkou a ten mu dát do nového pelíšku v novém domově. Štěně má tak v pelíšku pocit bezpečí. Zkuste dát štěňátku do pelíšku něco, co naopak voní Vámi…třeba se zklidní.

Další možností jsou feromony. Na trhu jsou preparáty na přírodní bázi, které by stálo zato vyzkoušet. Jedná se o spreje či obojky uvolňující uklidňující vůně (feromony), nebo tablety či kapky Serene UM. Velkou pomoc mohou představovat homeopatické léky, vybrané podle individuality pacienta, které zharmonizují jeho psychický stav, čímž urychlí a zlepší výsledky výcviku (existují veterináři specializující se na homeopatii).

Feromony jsou přírodní chemické látky, které produkují jak lidé, tak i živočichové. Na rozdíl od běžných vůní je ale nelze zaznamenat čichovými žlázami v nose, ale orgánem ležícím na patře u ústí nosní a ústní dutiny (tzv. Jakobsonův orgán).
Jakmile tento orgán feromony zaznamená, vyšle zprávu do mozku a začne stimulovat příslušné mozkové centrum. Feromony jsou k dostání také ve formě odpařovačů do zásuvky nebo sprejů. Jak je možné, že se psy odnaučí výt?

Tyto feromony totiž vylučují kojící fenky z mléčné žlázy, proto u psů vyvolávají pocit klidu a bezpeční. Feromony jsou užitečné hlavně u štěňat, když si zvykají na nové prostředí. Tato vůně maminky ale působí i na dospělé psy. Hodí se například, když jsou umístěni přes dovolenou ke známým nebo do hotelu. Využít se ale dají i při cestování nebo tehdy, pokud má pes strach ze silných zvuků.
Sprej s feromony použijte i na ta místa v bytě, kde se pes nejčastěji vyskytuje. K dostání je i difuzér do zásuvky (D.A.P.), ten uvolňuje vůni kontinuálně asi 1 měsíc Výrobky s obsahem feromonů získáte u vybraných veterinářů.

Nutno ještě podotknout, že feromony nemají na člověka žádný negativní vliv, lidé je ani nezaregistrují – necítí je a tedy nevnímají.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio