Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky - vhodný pes pro děti

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den, chci si pořídit nového psa chtěla bych střední plemeno vhodné do rodiny s dětmi a aby byl taky hravý a snesl by se s ostatními psy, nenáročný. Jaké je vhodné plemeno? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den Marto.
Váš dotaz je jasný, snad Vám nabídnu vhodné řešení...
Obecně nenáročná na údržbu jsou krátkosrstá plemena, nejlépe hladkosrstá. Majitel je nemusí vyčesávat a nechávat stříhat. Také v bytě (pokud si přejete psa do interiéru) je značně méně chlupů z Vašeho čtyřnohého miláčka.

Z hlediska Vašich požadavků by přicházela v úvahu následující plemena: border teriér, labradorský retrívr nebo kokršpaněl. Každé z těchto plemen má své pro a proti. Společné mají to, že jsou vhodná do rodin i k dětem, jsou dobří společníci, dají se dobře vycvičit a nemívají problém s ostatními psy.

Border teriér je prostý původní teriér, který se může využívat jako lovecké plemeno, ale pro svou roztomilou povahu dělá skvělého rodinného psa. Jeho tvrdá srst ho chrání před rozmary počasí, takže může být nejen v bytě ale i venku v boudě. V dospělosti váží asi 7 kg, průměrný věk tohoto plemene je 13-14 let. Na péči je opravdu nenáročný. Pro Vás ale bude možná malý, vzhledem k tomu, že chcete střední plemeno.

Anglický nebo americký kokršpaněl je plemenem středním. Z původně loveckého slídiče se stal populární domácí mazlíček. Bohužel je toto plemeno zatíženo množstvím dědičných vad – postižení očí, kůže a ledvin, proto je vhodné zjistit si podrobnosti o předcích daného kokršpaněla. V dospělosti váží 13-15 kg a dožívá se 13-14 let. Během života je nutné se o něj pravidelně starat – rozčesávat mu srst nebo ho nechávat stříhat a také pravidelně čistit uši.

Na labradora se vztahuje spousta kladných přívlastků – vodomilný, vlídný, družný, rodinný… Je to prostě jeden z nejoblíbenějších společníků. Často slouží jako společník nevidomých a jinak postižených lidí a svůj skvělý čich uplatňuje jako záchranářský pes nebo v boji proti pašerákům drog. V dospělosti váží 25-35 kg, dožívá se 12-14 let.

Dalším řešením je vybrat si nějakého křížence s milou povahou. Povaha se samozřejmě částečně dědí, ale hlavní roli na chování Vašeho psa nese důsledná výchova….
Přeji mnoho úspěchů v hledání a hlavně šťastnou volbu při výběru konkrétního jedince.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio