Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – výživa psa v zátěži

12. červenec 2012

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den,
má dcera řeší výživu našeho mladšího psa beaucerona. Je mu teď rok a půl a celý den je v pohybu a je samá ruka, samá noha, Dceři připadá hubený. Náš dodavatel krmiva doporučuje performace...ale dcera někde četla, že by mohl psa zatížit: Zatěžuje krmivo řady Performance vnitřní orgány, trávení, cokoli - ano - ne?
Kdy začít dávat žrádlo pro dospělé? Kdy je beauceron dospělý? Děkuji a zdravím! Lenka

Dobrý den Lenko.
Performance je kompletní krmivo pro vysoce aktivní psy, které pokrývá i vysoké energetické potřeby aktivních jedinců, podporuje osvalení určené psům se zvýšenou zátěží, posiluje vývoj a funkci imunitního systému. Viditelně zlepšuje kvalitu srsti a kůže. Speciální kombinace na míru šitých nutričních komponentů naplňuje jeho nezbytné tělesné funkce, které jsou životně důležité pro celkové zdraví a blaho psa.

Nejsem si vědoma žádných neblahých účinků, tedy že by toto krmivo psa nějak zatěžovalo. Je jen důležité rozhodnout se pro toto krmivo u psa, který je opravdu v zátěži – je pravidelně hodně fyzicky vytížený. U psa, který je spíše lenošivý, by zcela jistě vedlo podávání tohoto krmiva k obezitě.
Krmivo performance je dobré dávat psům asi od jednoho roka života, kdy „dorostli“ velikosti dospělého psa. Do té doby se krmí krmivo pro štěňata nebo juniory. Velká plemena psů fyzicky dozrávají a psychicky dospívají až kolem druhého roka života. Pokud nejsou hodně fyzicky zatíženi, je vhodné zvolit od druhého roka života krmivo pro dospělé psy (granule označované adult).

Když je pes hodně aktivní – například s ním děláte agility, běhá s vámi u koní atd., je vhodné krmit krmení performance dlouhodobě, po celou dobu jeho hodně aktivního života…. Změna krmení je pak vhodná až ke stáří, kdy se většinou zpomaluje metabolizmus psa a pes už není tak moc aktivní – abychom se vyhli nechtěné obezitě, která s sebou nese mnoho vedlejších špatných účinků na tělo (vysoká zátěž srdce a kloubů, zadýchávání, cukrovka atd. jako u lidí).

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio