Zástupcem ptačí říše pro rok 2012 se stal tetřev hlušec

8. únor 2012

Ptákem roku 2012 je tetřev hlušec. Před polednem to vyhlásila Česká ornitologická společnost. Akce, kterou pořádá Česká společnost ornitologická, dospěla ke kulatému, dvacátému výročí.

Ornitologové vyhlásili tetřeva hlušce ptákem roku, aby upozornili na to, že je u nás ohrožený. Populace tetřevů už přežívá pouze na Šumavě a v současné době čítá přibližně 300 kusů.

Právě budoucí podoba Národního parku Šumava tak podle ornitologů rozhodne i o tom, jestli tetřev zůstane součástí naší přírody.

Tetřevy podle České ornitologické společnosti ohrožuje třeba plánovaná lanovka na Hraničník nebo připravované masivní rozšíření turistických cest na Šumavě. Tetřevům nesvědčí ani fragmentace lesních celků a vytváření rozsáhlých pasek.

Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologickém říká, že společnost se mnohdy emotivních a často politicky podbarvených sporů o Šumavu účastní od počátku. Aktivní účast společnosti probíhá v rámci platformy Šumava Pro. Zapojili se i do jednání u kulatého stolu, která pořádal ministr Chalupa.

„Jsem velice rád, že zájem veřejnosti o ptáky trvá. Minimálně se nesnižuje, spíš bych řekl, že se skutečně zvyšuje,“ vysvětluje popularizační rozměr Ptáka roku Zdeněk Vermouzek a pokračuje:

„Ptáka roku jsme vyhlašovali na půdě poslanecké sněmovny. Záštitu mu udělil pan poslanec Paggio. Poslanci mají o tyto věci zájem, a to je pro nás ten nejlepší signál.“

Současný mráz podle Vermouzka ptákům výrazně nevadí, neboť jej zažívají evolučně dlouho. Ohroženy prý mohou být jen jednotlivé kusy. Stejně jako mráz může jednotlivé ptáky ohrožovat nadměrné rušení při hnízdění.

Vloni se honosil titulem Pták roku strnad obecný, v roce 2010 to byla kukačka.

Ptákem roku 2012 se stal tetřev hlušec, kterému v České republice hrozí vyhynutí
autoři: jbe , zbz , Marína Dvořáková , bum
Spustit audio