Cena lidského života je 17,5 miliónu

22. květen 2012

Na našich silnicích se nestala žádná smrtelná nehoda naposledy 6. května a bohužel ani dnešní den první květnovou neděli nenapodobí. Nad ránem se u Horních Věstonic na Břeclavsku zabil sedmačtyřicetiletý řidič, když z neznámých příčin vyjel ze silnice a narazil do dopravní značky.

Centrum dopravního výzkumu, které speciální metodikou zpracovalo finanční ztráty z dopravních nehod roku 2010, dokonce dokáže lidskou tragédii vyčíslit. Cena oběti dopravní nehody vychází na 17,5 miliónu korun.

„Výpočet se skládá z nákladů přímých a nepřímých, které zahrnují například náklady na zdravotní péči, hasičskou záchrannou službu, policii, administrativní náklady a další relevantní náklady,“ přibližuje metodiku výpočtu Alena Daňková z Centra dopravního výzkumu.

Člověk, který zemře při dopravní nehodě, tedy stojí společnost zhruba 17,5 miliónu korun, těžce zraněný způsobí ztrátu 4,8 miliónu korun. Největší položkou v těchto výpočtech samozřejmě nejsou bezprostřední náklady při nehodě, ale právě ty, které přicházejí následně.

„Jde o část nevyprodukovaného hrubého domácího důchodu, který daná osoba není schopna vyprodukovat v důsledku zranění nebo usmrcení. Pokud zemře člověk ve věku 18 let, počítá se určitá doba produktivní činnosti do důchodu, ve které on není schopen vyprodukovat hrubý domácí produkt. O tuto ztrátu produkce tedy přichází společnost a stát,“ říká Daňková.

Společnost přišla o 57 miliard korun

Druhou významnou položkou při vyčíslení ztrát při nehodách je pochopitelně sociální oblast. „Jsou to vdovské a vdovecké důchody, sirotčí a invalidní důchody – vždy v souvislosti s dopravní nehodou,“ vysvětluje Daňková.

Když se podíváme do statistik, tak v roce 2010, ke kterému se zmíněné údaje vztahují, policisté na našich silnicích řešili 75,5 tisíce nehod. Při nich přišlo o život 753 lidí a dalších 24,5 tisíce se zranilo, z toho tři tisíce těžce. Přepočteno na peníze – rekordní ztráty společnosti se pohybují ve výši 57,2 miliardy korun, tedy půldruhého procenta DPH.

Překvapivé však je, že všechny čtyři složky se na nich podílejí skoro rovným dílem, průměrně kolem 14 miliard korun. „Celková částka z dopravní nehodovosti je daná násobkem počtu nehod dle kategorie zranění, to znamená usmrcené osoby, těžce zraněné osoby, lehce zraněné osoby a nehody pouze s hmotnou škodou bez zranění. Může se zdát, že každá kategorie je stejná, ale závisí to na počtu nehod, takže je to spíš dílem náhody,“ dodává Alena Daňková.

Jenže dopravní nehody a jejich fatální následky jsou v první řadě lidské osudy. Podle odborníků každá tragická smrt na silnicích výrazně zasáhne do života minimálně deseti lidí. Ti logicky častokrát nevědí, co mají vlastně dělat. I proto už několik let funguje Sdružení obětí dopravních nehod, které může podat pomocnou ruku.

autor: evk
Spustit audio