Letošní Výmoly.cz jsou úspěšné

28. květen 2012

Výmoly a díry na silnicích se letos opravují rychleji než loni. Alespoň to tak vypadá podle druhého ročníku projektu Výmoly.cz, ve kterém se od poloviny dubna objevila upozornění už na zhruba 350 výmolů. Některé z nich už jsou opraveny.

To, jak rychle letos reagují silničáři, je příjemným překvapením i pro autora projektu Výmoly.cz Petra Čaníka. „V tuto chvíli máme nahlášeno kolem 350 poškozených úseků silnic nebo jednotlivých výtluků. Pozitivní je, že už na to reagují jednotliví správci v rámci republiky, takže už několik desítek těchto závad bylo opraveno,“ říká.

Pro silničáře je web Výmoly.cz velkým pomocníkem především při správě silnic nižších tříd. Ze zákona sice mají povinnost kontrolovat pravidelně jejich stav, ovšem u dvojek to podle zákona stačí jednou za 14 dní, u trojek dokonce jednou za měsíc.

„Server Výmoly.cz pomáhá i nám, protože některé výtluky se objevují rychleji, než my provádíme kontroly – někdy i v řádu dnů. Jejich tvorba záleží na počasí i na intenzitě provozu,“ pochvaluje si Josef Raboch, provozní náměstek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Tamní správa silnic poměrně rychle opravila hned čtyři výtluky, na které původně upozornili sami motoristé. Například v Nedvězí u Netvořic na Benešovsku. Pan Karel Pleš se o této silnici připomínající tankodrom zmínil poprvé 1. května a za 14 dní se tam začalo pracovat. Teď už je silnice opravená.

Za laxním přístupem k opravám někdy stojí snaha o kvalitu

Vzhledem k tomu, že výtluky tam byly od loňského října, dá se předpokládat, že zveřejnění na serveru Výmoly.cz jejich opravě pomohlo. „Nejsem schopen odpovědět tak rychle, musel bych se zeptat konkrétního pracovníka, ale své zaměstnance jsem vyzýval, aby tento server a informace na něm zaznamenané využívali,“ dodává Raboch.

Někdy trvá delší čas, než se začne opravovat – do té doby by měla být na silnici alespoň značka upozorňující na možné nebezpečí. Většinou je důvodem snaha nedělat jen rychlé opravy, ale kvalitní, které by bez problémů vydržely minimálně po dobu dvouleté záruční doby. Proto na internetu budou mít prostor i sami správci komunikací, nejen motoristé. „Pro nás by bylo výhodnější, kdyby to bylo obousměrné,“ potvrzuje Raboch.

Vkládání jednotlivých děr a výtluků na server je od minulého týdne jednodušší. Stačí mít chytrý telefon. „Spustili jsme mobilní aplikaci pro iPhone a v těchto dnech budeme spouštět i mobilní aplikaci pro Android. Tím se celý proces nahlašování a kontroly výtluků značně urychlí,“ dodává autor projektu Petr Čaník.

I když se zhruba za tři týdny bude vyhlašovat nejhorší díra v republice, letošní ročník projektu tím nekončí. Upozorňovat na nekvalitní silnice můžete i nadále, klidně až do začátku zimní sezóny.

autor: evk
Spustit audio