Na Sicílii se pyšní největším pokladem Aztéků. Čokoládou

Čokoláda probouzí naše smysly i touhu už několik staletí. Do Evropy ji přivezli španělští dobyvatelé Ameriky, kteří recept na výrobu čokolády získali od Aztéků. Podle původního receptu se dnes čokoláda vyrábí už jen na dvou místech, ve Španělsku a v městě Modica na jihu Itálie.

„Vítejte ve městě Modica na Sicílii, které je proslulé výrobou čokolády. Ovšem ne ledajaké, ale té skutečně originální. Najdete ji jen tady a pak ještě v Mexiku,“ zdraví mne se širokým úsměvem asi 30letá paní Sylvia, majitelka jedné z celkem dvaceti zdejších provozoven vyrábějících čokoládu podle původních indiánských receptů.

Hned nato mne vede k pultu s miskami obsahujícími nalámané kousky pochoutky, kterou do Evropy přivezli španělští dobyvatelé. „Nejdůležitější chutě jsou ty kořeněné. Tedy s chilli papričkami, dále s vanilkou a skořicí. Celkem nabízíme třicet různých příchutí včetně citrusů, banánů, třešní nebo třeba čokoládu vyrobenou ze 70% kakaa,“ ukazuje mi Sylvia.

Podle indiánských receptur

Vybízí mne, abych „nejcennější poklad Aztéků“ ochutnal. Neodolám a vezmu si kousek do úst. Rozdíl od „klasické“ čokolády pocítím okamžitě. Je hodně zrnitá. Ostatně krystalky cukru, které jsou její významnou součástí, jsou i viditelné. Však se jí díky tomu také říká „skelná“.

Nejvíce mne však překvapí její finální chuť. Je skutečně velmi kořeněná. Po několika vteřinách prostupuje všemi mými smysly.

V čokoládovně nabízejí na třicet různých příchutí včetně citrusů nebo banánů

„Modická čokoláda je zvláštní tím, že se připravuje přesně podle starých indiánských receptur. Kakaovou pastu hněteme při teplotách pod 40 stupňů Celsia. Při běžném postupu je přitom obvyklá až 60stupňová teplota. Mluvíme tedy o ní jako o studené čokoládě. Kakaové boby navíc meleme jako před staletími, tedy ručně mezi dvěma kameny,“ vysvětluje mi Duccio Gennaro, mluvčí výrobců tradiční čokolády z Modicy, který se k nám připojil.

Jak dodává, díky nízké teplotě zůstává cukr, který se smíchá s kakaovou pastou, neporušený. Výsledný produkt tak má zrnitou strukturu. Právě tím byla aztécká čokoláda typická. Chutná však výtečně. Ostatně mezi první Evropany, kteří ji v 16. století ochutnali, patřili vedle Španělů i obyvatelé Sicílie.

Čokoládou ke zdraví

„Tento ostrov ve Středozemním moři totiž v té době ovládalo Pyrenejské království v čele s Habsburky. Díky nim se k nám čokoláda dostala. Své obdivovatele si našla jak v tekuté, tak v pevné podobě. Ostatně jednotlivé tabulky dodnes vypadají jako tenkrát a potvrzují to i zachované dokumenty z poloviny 18. století,“ vypráví Duccio Gennaro, zatímco přede mne klade elegantně zabalené čokolády dlouhé zhruba 15 a široké 5 centimetrů.

Modica na Sicílii

Nejvíce jich můžete vidět během čokoládového festivalu, Chocobarocco, který se v Modice koná vždy na konci října. Jen pro představu – během těchto oslav se každoročně prodá na pět tisíc kilogramů čokolády. Pokud byste snad měli obavu o svou váhu nebo dokonce zdraví, nemusíte se prý ničeho bát.

„Naše čokoláda je vyrobena jen z přírodních produktů. Neobsahuje žádné přísady, naopak v ní najdete flavonoidy mající kladný vliv na lidský organismus a snižující hladinu cholesterolu v krvi,“ ujišťuje Duccio Gennaro.


Zvětšit mapu: v Modice se čokoláda i dnes vyrábí podle tradiční receptury

autor: mir
Spustit audio