Rakušanky nadevše milují čokoládu

Rakušané mají sladký život, a to v přeneseném významu i doslova. Obyvatelé této malé alpské republiky totiž zbožňují čokoládu a s chutí podléhají jejímu pokušení. Některé rakouské ženy jí prý dokonce dávají přednost před jinými radostmi života.

Rakušané nejsou, co se jídla a pití týče, žádní troškaři. Můžeme o nich dokonce tvrdit, že jsou pěkní mlsouni. Vždyť průměrně spořádají za rok osm kilo čokolády na osobu. Statistiky svazu konzumentů hovoří dokonce o dvanácti kilech. Drží tedy docela krok s ještě většími čokoládovými fajnšmekry – Švýcary. Z pohledu těchto čísel se nemusí zdejší trh obávat, že v obchodech zůstanou neprodané zásoby čokoládových mikulášů, čertů a dalších vánočních figurek a kolekcí, kterými jsou teď zaplaveny obchody.

Mnozí v této alpské zemi jsou tajemnou vůní kakaa přímo posedlí. Čokoláda nás prý dělá šťastnými. Tak řekněte, kdo by pro své štěstí neudělal maximum? Ženy údajně milují čokoládu natolik, že mnohé z nich se vzdají spíše sexu než lákavé tabulky ve staniolu. Dámy, které často otevírají bonboniéry, jsou podle odborníků spokojenější než ty ostatní. Mají jemnější rysy v obličeji, příjemné vystupování, pěkně formované postavy a dokonce hezčí hlas.

Opravdové znalkyně čokolády dobře vědí, že tato laskomina se nejí, ale vychutnává. Nejprve pohledem, pak také vůní, citem a nakonec chutí. Dozvěděla jsem se to ve známé čokoládovně ve štýrském Berglu.

Čokoládu můžeme vychutnat jen při pokojové teplotě. Zaslouží si, abychom se s ní doslova mazlili. Proto není vhodné vrhnout se po tabulce a vmžiku ji spořádat. Naopak. Je třeba ji hezky pomaloučku rozbalit a degustovat očima. Teprve po chvíli si vychutnáme rozkoš z kakaové masy a jejích nejrůznějších příchutí. To když se nám čokoláda rozpouští na mlsném jazýčku.

Ve Štýrsku jsou odvážní. Vedle klasiky zkoušejí nové, zcela neobvyklé kreace. Například čokoládu s příchutí chilli nebo hřibů praváků s kandovanými brusinkami. Po chvílích nedůvěry si i takové druhy nacházejí své příznivce. Ze sto padesáti často velmi neobvyklých příchutí si každý jistě najde tu svou.

Čokoláda obšťastňuje lidstvo už dvě století. Posiluje nervy. Udělejte si proto včas malou zásobu pro úspěšné zvládnutí předvánočního shonu.


Zvětšit mapu: Bergl v rakouském Štýrsku
autor: maw
Spustit audio