Jak se dříve hospodařilo představuje selské stavení ve Kdyni

15. červen 2012

Zajímavou zemědělskou expozici nabízí svým návštěvníkům Muzeum pohraničí a Turistické informační centrum ve Kdyni. Vznikla úpravou selského stavení a hospodářských budov v sousedství muzejního nádvoří.

Návštěvníci muzea si mohou prohlédnout původní selské stavení i s vybavením. Ve stodole i v maštali jsou umístěny staré zemědělské stroje a nářadí. Stojí tu například bryčka, podivovat se lze nad strojem na stáčení medu, k vidění jsou různé druhy máselnic, vah, konvic a různých jiných nádob. Vzhledem k tomu, že v domě dříve fungoval koloniál, stavení se dnes chlubí různorodostí exponátů.

Zemědělská expozice je přes nádvoří propojena s Muzeem pohraničí.V hradbě je nově vybudovaná branka, kudy se vstupuje na zahradu selského domu. Při vstupu do ní upoutá jezírko a kamenité cestičky. Úpravy probíhaly velmi šetrně, zahrada byla vyčištěna a upravena tak, aby staré ovocné stromy i keře zůstaly zachovány.


Expozice je bez průvodce. Návštěvníci se o historii domu více dozví z panelů s popisem historie usedlosti, ale i zemědělských prací, umístěných v zahradě.Panelů je osm a informují například o dřívějším postupu při orbě, setí nebo sklizni. Text doplňují obrázky a dobové fotografie.

Upravený selský dům patří městu Kdyni, které jej od původních vlastníků před časem koupilo. V jeho čelní části, která je přístupná přímo z náměstí, se nyní začnou budovat čtyři pečovatelské byty. Celý objekt tak získá smysluplné využití.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio