Německo je rájem pro příznivce kempování

2. srpen 2012

Na dovolenou se jezdí autem, létá letadlem, někdy se jede na kole nebo dokonce i chodí pěšky. Stále populárnější je také putování s karavanem nebo obytným přívěsem. Rájem pro takovou turistiku je sousední Německo. To milovníci kempování vědí už dávno, protože výběr z více než 3,5 tisíce kempů je opravdu rájem táboření.

„Kempy jsou v provozu od dubna do října, ale přibližně pět set kempů je otevřených i v průběhu zimní sezóny – většinou ty v blízkosti lyžařských areálů. Úroveň kempů je i v Německu samozřejmě rozdílná, automotoklub ADAC je každoročně podrobně hodnotí od sociálního vybavení, přes úpravu stanoviště až po nabídku zásobování a volného času. Nejlepší kempy pak dostanou takzvanou pečeť kvality neboli ocenění ‚Supermísto ADAC‘.

Německo je v porovnání s Evropou dlouhodobě na předních pozicích v oblasti kempování. Cena za dva dospělé, děti a parkovací místo pro auto nebo obytný vůz se pohybuje mezi 25 a 30 eury za den. Mnohé kempy například nabízejí bohatý program pro děti, o které se navíc starají vyškolení opatrovníci,“ popisuje naše německá zpravodajka Klára Stejskalová.

V Německu a Holandsku je dovolená v karavanech velmi populární. Kromě tradičních kempů však mohou řidiči zastavit také na takzvaném Stellplatzu. „Tato místa vyrůstají v bezprostřední blízkosti měst, přírodních parků nebo různých památek, například v Drážďanech. Karavanistům poskytují značný servis – třeba myčky, možnost oprav, doplňování vody, pečení chleba, průvodcovské služby. Běžné je také vybavení sloupy s rozvodem elektřiny, kde lze dobíjet baterie a napájet další zařízení obytného vozu. V nabídce je často také možnost zapůjčení jízdních kol. Někdy tedy mají tyto Stellplatzy lepší technickou úroveň než samotné kempy,“ uzavírá Stejskalová.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: kls
Spustit audio