Po D1 stále v levém pruhu? Nic neobvyklého

1. říjen 2012

Nejdříve na jaře příštího roku začne modernizace prvních úseků dálnice D1. Ta je na mnoha místech v havarijním stavu a řidiči osobních aut to řeší na první pohled nejjednodušším způsobem – jedou prostě v levém pruhu. Jenže to bývá velmi často nebezpečné a je jen zázrak, že kvůli tomu na D1 zatím nedošlo k nějaké řetězové nehodě.

Po dálnici, která doslova volá po modernizaci, jezdí jedno auto za druhým. Osobní auta se stále častěji řadí do levého pruhu, přestože je pravý pruh volný. Vzhledem k nekvalitě vozovky zapomínají, že levý pruh slouží mimo obec pouze k předjíždění.

Pro zkušené řidiče, jako je například Martin, je každotýdenní jízda po D1 doslova utrpením. „Je to jedno velké zoufalství. Marně se snažíte do levého pruhu dostat, v mnoha případech jede dokonce pomaleji než pravý pruh. Vznikají úplně zbytečné kolony,“ všímá si.

Mnoha řidičům dělá problém vybočit ze svého směru

Zastánci jízdy v levém pruhu jsou přesvědčeni, že nic špatného nedělají – protože ten pravý je prostě v katastrofálním stavu. „Jezdí tam sotva náklaďáky, osobáky tam nejezdí už vůbec,“ potvrzuje například jeden z dotázaných řidičů.

Je pravda, že když jsem nedávno jela z Prahy do Brna autobusem, byla mi inzerovaná wi-fi prakticky k ničemu. Autobus totiž v pravém pruhu tak poskakoval, že trefit se do klávesnice notebooku bylo prakticky nemožné.

Bezpečná vzdálenost při 130 kilometrech v hodině však je minimálně 70 metrů. To na D1 v levém pruhu – zvláště v pátek nebo v neděli odpoledne – prakticky nevidíte.

„Je to paradoxní, ale mnohdy z bezpečnostních důvodů musíte z levého pruhu uhnout do pravého,“ podotýká jeden z řidičů. „Přitom v pravém jedete rychleji než v levém. Někteří lidé nejsou schopni se zařazovat z pruhu do pruhu, a volí proto zdánlivě jednodušší cestu – celou dobu jedou v levém pruhu. Je vidět, že jim vybočení ze směru dělá problém.“

Levý pruh je k předjíždění

Pokud vás situace donutí jet v pravém pruhu rychleji než v levém – protože je prostě volnější – pak vězte, že přestupku se v té chvíli dopouštějí ti na levé straně vozovky. Potvrzuje to dopravní právník Jan Kněžínek.

„Zákon předpokládá, že se jezdí vpravo. Levý pruh se na dálnici používá pouze ve vyjmenovaných případech, například k předjíždění,“ potvrzuje.

Bohužel kvůli oddalující se modernizaci dálnice D1 bude jízda na naší nejvytíženější dálnici ještě dlouho nepohodlná. Myslete na to, aby alespoň nebyla zbytečně nebezpečná.

autor: evk
Spustit audio