Elektrárna Opatovice hledá nového dodavatele uhlí, zásoby se tenčí

3. říjen 2012

Opatovická elektrárna hledá nového dodavatele uhlí. V úterý vyhlásila výběrové řízení na firmu, která bude východočeskou elektrárnu zásobovat od Nového roku.

Palivo má zajištěné už jen na tři měsíce a to na základě předběžného opatření soudu. Ten stávajícímu dodavateli společnosti Czech Coal nařídil obnovit dodávky uhlí poté, co jednostranně vypověděl elektrárně smlouvu.

Podle mluvčího opatovické elektrárny Petra Zadáka, firma intenzivně hledá řešení, protože zásoby uhlí vystačí jen několik týdnů po Novém roce.

„Pokud vezmu teď vyloženě hrubé odhady a vyjdu z toho, že do konce roku uhlí dodávané bude, tak skládka uhlí bude plně nadimenzována. Pakliže hypoteticky nastane situace, že po Novém roce nebudeme mít uhlí, pak tato skládka vydrží zhruba měsíc a půl. Je to ale velmi hrubý odhad. Samozřejmě vše závisí na vývoji počasí, respektive průběhu topné sezóny,“ dodal Zadák.

Czech Coal Opatovicím stávající smlouvu vypověděl na začátku června údajně kvůli půlmiliardovému dluhu, který elektrárna nezaplatila.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ZAL
Spustit audio