Babybox v Chrudimi. Cesta do lepšího života vede přes senior centrum

5. duben 2022 14:15

Chrudim bude mít babybox. Po celém Česku je víc než osmdesát schránek, které umožňují anonymní odložení novorozenců. V Chrudimi se zakladatelé sítě sice nedohodli s nemocnicí, o babybox ale projevila zájem společnost, které provozuje centrum pro seniory. Podaří se tak zaplnit bílé místo na mapě - Chrudim je v podstatě poslední větší město, kde schránka chybí.

 

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess uvádí několik důvodů, proč si chce Chrudim odškrtnout. Jeden z nich byl telefonát přímo od matky, která se ocitla v zoufalé situaci a chtěla dítě odložit. „Občas mi volají nešťastné maminky. Tato mi zatelefonovala, říkala, že je v Chrudimi, a ptala se, kde najde nejbližší babybox.“ Chrudim je podle Hesse předposlední okresní město bez babyboxu.

„Startovacím momentem bylo odhození holčičky v lednu v Pardubicích do popelnice.“ Případ se stal 8. ledna na pardubickém sídlišti Labský Palouk. Odhozené dítě neobjevil bezdomovec, ale partnerský pár, který v noci v kontejnerech hledal cokoli cenného. Zbytek ale popsal Ludvík Hess přesně. Dítě přežilo jen šťastnou náhodou.

Smutné prvenství pro Pardubice

A i tahle událost zajistila krajskému městu nelichotivé prvenství a uspíšila snahu otevřít další schránku v nedaleké Chrudimi: „Pardubice mají ve svém babyboxu 9 odložených dětí na 90 tisíc obyvatel, takže mají na 10 tisíc obyvatel jedno dítě a tím jsou na prvním místě.“

S Chrudimskou nemocnicí se ale Ludvík Hess nedohodl. „Já jsem se samozřejmě nejdříve obrátil na nemocnici, a nemocnice neměla zájem.“

Důvody odmítnutí nemocnice nesdělila. V Česku existuje volba utajeného porodu, o který je možné požádat v každé porodnici a který řada lékařů považuje za bezpečnější, než je cesta k babyboxu. A roli také mohla sehrát obava ze zajištění provozu schránky.

babybox, ilustrační foto

Servis ale zajišťuje sám spolek a údržba není nijak náročná: „V rámci hodnocení rizik se jednou týdně zkouší, aby se překontrolovaly ty funkce, které nelze zautomatizovat,“ vysvětluje výrobce babyboxů Zdeněk Juřica.

Babybox ale bez váhaní přijala společnost SeneCura, která v Chrudimi provozuje centrum pro seniory. Bude umístěný v rezidenci Na Kopečku, označený a stranou od kontaktu s klienty nebo návštěvami. Pro personál centra to nebude znamenat velkou zátěž.

Dítě okamžitě vyzvedne sanitka

„Přijde oznámení zdravotnické záchranné službě, ta vypraví sanitku a zajistí veškerou péči,“ doplňuje ředitelka sítě SeneCura v Česku Věra Husáková. Možná netypický výběr místa není v Česku ojedinělý. Podobný scénář už funguje v Táboře.

Babybox v Chrudimi má mít pořadové číslo 82. Schránky pomohly zachránit už přes 230 dětí. Důvod k oslavě to není, říká zakladatel sítě babyboxů. „Víte, ze začátku jsem měl radost z těch odložených dětí. Teď už jsem z toho zděšený.“

Jeho spolek pro odložené děti teď bude shánět sponzory a dárce. Na výrobu babyboxu potřebuje asi 300 tisíc korun. Schránka v chrudimském SeneCura centru by měla být otevřená na začátku září.

Spustit audio

Související