Maják South Foreland nesměl nikdy zhasnout

Už podruhé za poměrně krátkou dobu vás vezmeme na maják. I viktoriánská stavba na bílých doverských útesech má svá „nej“. Maják South Foreland měl námořníky varovat před smrtelným nebezpečím mělčiny Goodwin Sands. Do historie se však zapsal i jiným způsobem.

První světlo, které mělo varovat příliš odvážné kapitány, zažehli podle dobových pramenů na South Forelandu už v roce 1367. O varovné signály pro lodě se tam dlouho staralo 16 olejových lamp. Současná sněhobílá stavba z roku 1843 se pak stala prvním majákem s elektrickým světlem.

„Na majáku se odehrála taky spousta vědeckých pokusů. Proslavil se tu Guglielmo Marconi, protože právě tady přijali první mezistátní bezdrátové vysílání z francouzského Wimereux. Podařilo se tu zachytit i první signál vyslaný z lodi na pevninu. Své pokusy s elektřinou tu dělal Faraday,“ snaží se všudypřítomnou venkovní větrnou kulisu překřičet můj průvodce Jon Barker.

Suchou nohou mířím k majáku ležícímu mezi St. Margaret’s Bay a Doverem. Majáky byly důležitou součástí zdejšího pobřeží, které je nejen romantické, ale i zrádné. Pokud mapka, kterou držím v ruce, nelže, na dně tu leží vraky více než dvou tisíc lodí včetně několika válečných korábů.

„Maják je navržen tak, aby fungoval jako přírodní komín. Vidíte tady všude kolem průduchy? Mezi sklepením a stropem nad námi je hodně velký prostor,“ říká Jon.

Maják měl varovat kapitány, kteří se se svými loděmi odvážili příliš blízko k pobřeží

Maják nesměl přestat svítit

„Když odklopím tuhle dřevěnou desku, ucítíte mohutný závan vzduchu. Bylo důležité, aby se čerstvý vzduch dostal až úplně nahoru do místnosti s majákovým světlem a čočkou. Zároveň to znamenalo, že tady byla pekelná zima,“ popisuje Jon jeden z mnoha zajímavých detailů poněkud depresívně působící stavby, která svému účelu sloužila až do roku 1988.

„Správce majáku musel udržovat zařízení v chodu za jakékoli situace. Za zhasnutí světla hrozil okamžitý vyhazov. Když se stroj zasekl nebo za něco zahákl, musel správce nasadit kliku a točit s ní třeba celou noc,“ popisuje Jon.

„Nemohl to dělat nějak halabala. Za zábleskem světla vycházejícího z věže se mohl opozdit maximálně o vteřinu,“ upozorňuje.

V přízemí majáku nechybí čajovna

Kromě vyhazovu hrozily lidem na majácích hlavně sebevražedné choutky nebo v lepším případě alkoholismus. Zní tak docela překvapivě, že o South Foreland se po pět generací starala jediná rodina Knottových. Na její počest se dnes v přízemí majáku můžete občerstvit v čajovně paní Knottové.

Když Jon Barker popisoval jednotlivé příběhy lodních vraků, přistoupil k němu malý školák a velmi zdvořile pravil: „Když tu na dně leží dva tisíce lodí, tak to asi nebyl moc úspěšný maják, viďte?“ A na to se opravdu nic odvětit nedá.


Zvětšit mapu: první světlo zažehli na South Forelandu už v roce 1367

autor: Jiří Hošek
Spustit audio