I ve vašem autě může být nebezpečný airbag, varuje NHTSA

22. říjen 2012

Podvodníci se dnes nezastaví před ničím a kromě falzifikátů elektroniky, značkového oblečení nebo peněz si troufnou i na airbag. To však může být smrtící zbraň.

Americká organizace NHTSA varuje majitele aut, která v posledních třech letech havarovala a následně byla opravována v neautorizovaném servisu díly neznámého původu nebo si majitel náhradní airbag koupil třeba na internetu. Současně zveřejnila na svých stránkách seznam ohrožených modelů.

Největší zastoupení mají BMW, Honda, Toyota, Mercedes, ale týká se to také modelů Audi, Kii, Hyundaie, Nissanu nebo třeba i Fordu Focus. Je však třeba říct, že u nás se to netýká jen havarovaných aut, airbagy jsou totiž velmi žádaným zbožím mezi zloději. Takže se to týká i těch, kterým byl airbag ukraden a následně museli nechat namontovat nový.

Informujte se v servisu, jaké náhradní díly budou použity

Takové věci, jako je airbag, by určitě neměla opravovat nějaká domácí dílnička. První obranou je tedy autorizovaný servis. V případě, že máte starší auto a nechcete platit drahou práci v takovém servisu, měli byste vědět, co bude k opravě vašeho auta použito. Máte na to právo.

„Spotřebitel má právo na to, aby mu servis sdělil, jaké náhradní díly byly do vozu namontovány a jaký byl jejich původ. Zároveň má právo požadovat předložení certifikátu o jejich původu a servis je povinen vystavit doklad o jejich koupi, případně záruční list. Spotřebitel si v případě pochybností může nechat vůz a namontované náhradní díly zkontrolovat v jiném servisu,“ popisuje právník spotřebitelského sdružení dTest Lukáš Zelený.

Falzifikát od originálu nepoznáte

Šance, že poznáte falzifikát airbagu od originálu, je však minimální. „Pokud jde o originální náhradní příslušenství, tak jeho dodavatelé nemusejí žádným certifikátem dokladovat, že náhradní díl byl homologován. Důvod je ten, že bylo homologováno vozidlo jako celek,“ vysvětluje Martin Tichý ze společnosti TÜV-SUD.

V žádném případě airbag nekupujte na internetu a řiďte se základní radou. „Kupujte originální náhradní díly od smluvních partnerů automobilek nebo v rámci jejich dealerské sítě,“ dodává Tichý.

Co se stane tomu, kdo bude chtít ušetřit, a nad jeho bezpečím zvítězí snaha ušetřit? Airbag buď nebouchne vůbec, což nám asi ublíží nejméně, nebo jinak, než má. „Může se dokonce stát, že společně s airbagem vylétnou i některé mechanické nebo konstrukční díly. V tu chvíli už nejde o bezpečnost posádky jako o její přímé ohrožení,“ varuje Martin Tichý. K tomu asi není co dodat.

autor: pgj
Spustit audio