Očař radí: Řidiči, nepodceňujte prohlídky!

31. říjen 2012

Prohlídka zraku řidičů u odborníka, tedy očního lékaře, je důležitější, než si možná myslíte. Co všechno se dá zjistit při prohlídce u očaře?

„Jaké máte zorné pole ale nevidíte do stran. Sice přečtete písmena úplně dole, ale nevidíte do stran – to je úplně katastrofa, takový člověk nepatří na silnici. Nebo jakou máte kontrastní citlivost -lidem s věkem tato rozlišovací schopnost klesá. Řada lidí má problémy v šeru – je tedy potřeba, aby si nechali vyšetřit zrak. Většinou se to upraví pomocí nějakých malých brýlí a ten problém vymizí...“ popisuje oční lékař Pavel Sušický.

Lidé mohou očního lékaře navštívit sami, bez doporučení praktického lékaře. Ten je vyšetří a případně jim doporučí brýle na řízení.

Při řízení bychom neměli podceňovat pomoc stínidel nebo slunečních brýlí – mnohdy nám mohou výrazně pomoci a proto bychom je měli v autě vždy mít po ruce. A samozřejmě mít umyté čelní sklo, jak upozorňuje Pavel Sušický. Mastnota na něm, ať už zvnějšku nebo zvenčí, může způsobovat různé odrazy slunečních paprsků a ty nám mohou řízení také komplikovat.

Spustit audio