Když černoušek spolkne pětikorunu, betlém ožije

15. prosinec 2012
Po Česku

Přemýšleli jste, kam vyrazit během adventu? Muzeum betlémů v Karlštejně je pro předvánoční návštěvu jako stvořené.

„V první místnosti patří k nejzajímavějším mechanické betlémy – jednak pyramida ve tvaru vánočního stromku a jednak betlém, který je spíše mechanickou hračkou,“ vypráví majitelka soukromého Muzea betlémů v Karlštejně Romana Trešlová.

„Pravděpodobně sloužil jako přivýdělek pro svého majitele, který s ním obcházel domy a za drobný peníz betlém spouštěl. Vidíme v něm například bubeníka, který tluče paličkami do zvonků, muže sekajícího dřevo a podobně. Mechanické betlémy obecně patří k návštěvnicky nejatraktivnějším,“ dodává.

Kde se vlastně pod jednou střechou vzalo tolik betlémů? „Muzeum vzniklo na základě soukromé sbírky mého otce, který betlémy sbíral už od svých 20 let. Když se sbírka rozrostla do rozměrů, které přesahovaly možnosti umístnění v našem domě, přesunula se sem,“ popisuje provozovatelka muzea.

Pan Trešl dokázal – v dobrém smyslu slova – nakazit i svou dceru, která ve sbírání betlémů a vůbec lidového umění pokračuje. V muzeu ukazuje na padesát betlémů. Jedná se zejména o dřevěné betlémy. Vše je doplněno lidovým a starožitným nábytkem, obrazy, podmalbami na skle nebo lidovými plastikami.

Muzeum betlémů v Karlštejně

Pak už vstupujeme do další místnosti vybavené jako měšťanský salón. Kromě betlémů je v ní k vidění i kolekce starých skleněných ozdob, které máte možná ještě doma. Ovšem betlém, u kterého se zastavujeme, nejspíš doma nemáte. V paneláku by totiž zabral jeden menší pokoj.

„Poslední místnosti na tomto patře vévodí téměř dvoumetrový mechanický betlém, před nímž je umístěn černoušek. Tomu se na ruku klade pětikoruna, zatáhne se za provázek a černoušek pětikorunu spolkne. Tak se spustí mechanismus betlému,“ popisuje Romana Trešlová.

Lovím z kapes pětikorunu, abych si starobylou mechaniku také užil. A funguje to!

„Málokdy u betlému víme, kdo byl jeho autorem. Toto je výjimka potvrzující pravidlo,“ dodává ještě má průvodkyně. „Autorem betlému je Antonín Teichmann z Libňatova u Trutnova. Trvalo mu sedm zim, než ho postavil.“

Jak vypadá betlém, který se rozkládá na 80 metrech čtverečních? Jak se do muzea dostala postava prvního československého prezidenta? A proč je snadné splést si sklep na maso s mučírnou? Vraťte se s námi do Karlštejna i v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit Muzeum betlémů v Karlštejně na větší mapě

Spustit audio