Hurikán Sandy ukázal, jak křehká je civilizace

Newyorská aréna Madison Square Garden zažila večer plný překvapení. Na benefičním koncertě pro oběti nedávné superbouře Sandy spolu na jednom pódiu zahrály a zazpívaly hvězdy, které by se zřejmě jen tak nepotkaly. A vystoupily i takové rockové legendy jako Bruce Springsteen, Rolling Stones, Paul McCartney nebo Eric Clapton.

Bruce Springsteen zahajuje benefiční koncert v Madison Square Garden. Rockeři a legendy kalibru Rolling Stones a Paula McCartneyho podpořili úsilí nevládních organizací: nechtějí, aby se na tropickou bouři Sandy zapomnělo. Její následky totiž už tak trochu ustoupily do pozadí mediálního zájmu.

Jenže tahle živelní pohroma byla pro Spojené státy nejhorší od hurikánu Katrina v roce 2005. Nejvíc postihla pobřeží státu New Jersey a New York, kde bydlí také hodně českých krajanů.

Po příchodu hurikánu přestal jít proud

Zdeněk Fučík je zpravodaj ČTK. Protože pobývá v jižní části ostrova Manhattan, prožil si Sandy do slova a do písmene na vlastní kůži.

„V pondělí, kdy měl hurikán Sandy udeřit, jsme se ráno šli podívat k East River. Byla to první věc, která nás znepokojila,“ vzpomíná.

Vzedmutá mořská hladina dosahující úrovně chodníku dávala na první pohled najevo, že se blíží něco vážného. „Začali jsme tušit, že to nebude tak poklidné jako třeba při hurikánu Irene,“ dodává Zdeněk Fučík. Za pár hodin přestal jít proud.

Sehnat taxíka nebylo jednoduché

Zdeněk Fučík s manželkou nejdřív čekali, jestli se dodávky proudu neobnoví. Po jedné noci ve tmě a chladu však pochopili, že budou muset využít nabídky přátel žijících v jiné části Manhattanu, kde o elektřinu nepřišli.

Protože zatopené metro nejezdilo, museli sehnat taxíka. Nebylo to právě snadné.

„Taxíky byly všechny obsazené. Nakonec jsme jeden sehnali tak, že jsme k němu doběhli s jinými lidmi. I když u něj tito lidé byli dřív, taxikář je nevzal, protože chtěli jet mimo Manhattan,“ vybavuje si novinář.

Obyvatelé postižených částí města improvizovali při dobíjení mobilních telefonů a tabletů, aby zůstali v kontaktu. „V bankách, restauracích i na ulici. Všechny zásuvky byly v obležení,“ popisuje Zdeněk.

Civilizace je křehká, říká český novinář

Po několika dnech se mohl Zdeněk s manželkou vrátit do bytu. Pro ně byla bouře Sandy spíš zajímavým dobrodružstvím. Pro hodně jiných, zranitelnějších obyvatel New Yorku však byla skutečným peklem.

„Když si člověk představí, že je důchodce, který žije v 15. patře výškové budovy, dostává vše jiný rozměr, koneckonců nejezdily ani výtahy,“ podotýká Zdeněk Fučík.

Odnáší si z toho jedno důležité poznání: „Civilizace je křehká. Člověk se může ze dne na den vrátit do doby, kdy nebyla elektřina.“

Ve Spojených státech zemřelo kvůli hurikánu a později bouři Sandy přes 130 lidí. Škody se počítají na desítky miliard dolarů. Ani nejmocnější země na světě se zjevně není před přírodní katastrofou takového rozsahu schopná účinně chránit.


Zvětšit mapu: v Madison Square Garden se konal benefiční koncert pro oběti hurikánu Sandy

autor: vpo
Spustit audio