1. února 2013

31. leden 2013

The Imagined Village: Bending the Dark

Anglická folková scéna je pozoruhodná pestrostí i vitalitou, vedle tradičního křídla – tedy písničkářů s akustickými nástroji – nabízí i velmi zajímavé skupiny propojující kořeny s moderními nástroji. Jednou z nich je Imagined Village, tedy Imaginární vesnice, či jinými slovy Venkov v naší představivosti. Jejím iniciátorem je Simon Emmerson, skladatel a kytarista, který byl nominován na cenu Grammy a je vedoucím dobře známé skupiny Afro Celt Sound System. Poslední album Imagined Village se jmenuje Bending the Dark, Ohýbání tmy, což je parafráze na slovní spojení Bending the Light, tedy Ohýbání světelného paprsku.

Na obou předešlých albech skupiny The Imagined Village měl velký prostor zpěvák Martin Carthy, titánská postava anglické scény, vrstevník Boba Dylana a podobně jako Beatles nositel Řádu Britského impéria. Na třetím albu se do popředí dostává jeho dcera, houslistka a zpěvačka Eliza Carthy.

Zatímco hlas i housle Elizy Carthy signalizují spojení s kořeny, vkladem vůdčího ducha skupiny Simona Emmersona jsou taneční rytmy a elektronické smyčky, nečekané zvraty i nástrojová překvapení, například nekonvenční použití sitaru anebo indických perkusí.

Výběr z obsahu CD:

Winter SingingFishermanSick Old ManNestThe GuvnaGet KalsiBending the DarkWashing Song

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Simon Emmerson

Spustit audio