První velké uzavírky na D1 chystáme ke konci dubna, upozorňuje ředitel ŘSD

22. duben 2013

Přesně před měsícem bylo oznámeno, že modernizaci dálnice D1 už nic nebrání. Stavební firmy se neodvolaly. Motoristé se začali psychicky připravovat na očekávané kolony, jenže zatím se stále nic neděje. Proč? A hlavně: je už jasné, kdy se konečně začne?

Tak je otázka, na kterou zatím nikdo nedá přesnou odpověď. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic David Čermák vysvětluje: „Teď jednáme se zhotoviteli, jakým způsobem bude upraven harmonogram. Počítalo se totiž, že práce začnou na začátku března.“

Čtěte také

Což jak známo nešlo nejen kvůli počasí, ale také kvůli předchozím odvoláním ohledně výsledků výběrového řízení. Modernizace každého úseku se skládá ze čtyř etap a každá vyžaduje určitý čas, včetně přesných klimatických podmínek. A to je právě to, co se teď řeší, co se dá stihnout a za jakých podmínek.

Tohle bychom letos chtěli zvládnout, vypočítává ředitel ŘSD

„V tomhle roce budou realizovány etapy jedna a dvě: provizorní rozšíření v jedné části a veškeré práce týkající se středního dělicího pruhu – to znamená kanalizace a kabely, které zde vedou,“ popisuje David Čermák.

„Pak jde o snášení jednotlivých mostů a kromě toho řešíme, zda ještě před zimou stihneme realizovat modernizaci jednoho směru. Pokud to z klimatických důvodů nebude možné, posuneme to na příští rok. V dalším roce každopádně počítáme s modernizací druhého směru,“ dodává.

Čtěte také

Chystaná modernizace 160 kilometrů naší nejvytíženější dálnice zajímá samozřejmě každého motoristu, a tak není divu, že se na nás z médií valí zaručené informace o tom, kdy se začne na D1 pracovat.

To zatím opravdu nikdo přesně neví. I když se silnice opravují neustále, jen málokdo si dokáže představit, co vlastně přesně znamenají jednotlivé kroky. Mezníky jako podpis smluv nebo předání staveniště – byť jde o formality – vnímají někteří jako začátek stavebních prací.

Kdy se začne, zatím není jisté

Na ten si však budeme muset ještě pár dnů určitě počkat, protože po odsouhlasení harmonogramu se teprve bude žádat o povolení uzavírek. Konkrétně u prvních dvou úseků, tedy u Větrného Jeníkova a před Velkou Bíteší, a tak věřme, že se splní termín, o kterém mluvil David Čermák při podpisu smluv.

Čtěte také

„Radši si nechávám rezervu. Když to bude dřív, tím lépe. Poslední týden v dubnu by však měl být rozhodným datem pro faktické zahájení modernizace,“ slibuje generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic.

Jakmile padne přesný termín začátku prvních dvou téměř devítikilometrových uzavírek na D1, pak o něm budeme okamžitě informovat.

autor: evk
Spustit audio