Na Lukáše Peška fanoušci nezapomněli

2. květen 2013

Nejlepší motocykloví jezdci se dnes přesouvají do španělského Jerezu, protože právě tam je od zítřka čeká další závod mistrovství světa. Na letos první evropské soutěži nebude chybět ani trojlístek českých závodníků a to přesto, že Karel Abraham před 14 dny po pádu v Austinu musel na operaci klíční kosti. To další český zástupce v MotoGP Lukáš Pešek podobné problémy zatím řešit nemusí.

Když Lukáš v listopadu slavil 27. narozeniny, vypadalo to, že se bude muset poohlédnout po nějakém servisu, kde by uplatnil svůj vystudovaný obor automechanik. Jenže potom – skoro jako blesk z čistého nebe – přišla nabídka startovat v královské kubatuře MotoGP a život jej nasměroval do nejvyšší kategorie závodnických kolejí. A hned v prvním závodě sezóny si splnil vytouženou metu – projet cílem, i když jako poslední.

„Povedlo se mi to, i když to nebylo nic slavného,“ říká Lukáš Pešek. Závod v Kataru navíc Lukáše nabil příjemným poznáním, že ačkoli se dva roky v šampionátu neukázal, hodně lidí na něj nezapomnělo.

„Mé pocity byly fantastické, spousta lidí bylo nadšených, gratulovali, byli rádi, že jsem zpátky a všichni čekali, jak do toho skočím. Byli překvapení, že dokážu konkurovat ostatním jezdcům. Bylo to pozitivní,“ popisuje.

Čtěte také

Lukáš Pešek se mezi stálými jezdci mistrovství světa objevil poprvé před deseti lety. V nejslabší kubatuře, tehdejších 125 ccm, patřil dokonce k hvězdám – se strojem Derbi devětkrát stál na stupních vítězů, když dva závody vyhrál. Po přestupu na silnější stroj se mu už ovšem tolik nedařilo a šampionát před dvěma lety předčasně opustil. Když ale Jean Pierre Saki, dřívější majitel Derbi, hledal druhého jezdce pro MotoGP, vzpomněl si právě na Peška, který tak sedlá motocykl specifikace CRT, konkrétně Suter BMW.

„Učíme se celkem rychle, ale také doplácíme na to, že máme všechno nové, já jsem nový. Pořád se v něčem trápíme, takže se těším na nějaký závodní víkend, který proběhne bez větších problémů,“ vysvětluje Lukáš Pešek.

Čtěte také

Druhý závod v Austinu pražský jezdec nedokončil, i když ne vlastní vinou. Naopak bylo vidět, že se dobře sžívá i s novým systémem kvalifikace. „Je to daleko příjemnější, protože když kvalifikace trvá 45 minut jako dřív, všichni jezdci 30 minut tak nějak jezdí a posledních 15 minut už jedou v křeči. V této době, všichni co najedou na trať, se snaží zajet čas na 100% od prvního kola,“ říká.

Na víkend v Jerezu se Lukáš Pešek těší a věří, že na jednom z jeho nejoblíbenějších okruhů už to nebude jen o projetí cílové pásky. „Budu spokojený, když budeme celý víkend fungovat bez problému a když dojedu závod ve zdraví a dosáhnu příjemného výsledku.“

autor: evk
Spustit audio