Hustý provoz a hluk obtěžuje tisíce lidí žijících kolem dálnice D1

27. červen 2013

Pro řidiče životně důležitá silnice, pro mnoho měst prosperita – to je dálnice D1. Ovšem pro tisíce kolem žijících lidí znamená také nikdy nekončící trápení s hlukem, které se zastaví jen v případě větších nehod. Ředitelství silnic a dálnic slibuje nápravu, která má přijít s modernizací.

Například Humpolec u 90. kilometru na dálnici vydělal – stojí tam obří průmyslová zóna, kde pracují stovky lidí. O deset kilometrů dál, těsně pod nejvyšším bodem dálnice, jsou vesničky Slavníč a Skorkov. Prvně jmenovanou řidiči vidí hned vedle pruhu na Brno.

Čtěte také

„Hluk je úplně neskutečný, naprosto neudržitelný. Nedá se tady žít, spát, nic. Někdy už z toho člověku tečou nervy. Pořád čekáme, že se bude něco dít, že se tam postaví nějaká odhlučňovací zeď, ale pořád se nic neděje,“ dělí se o své dojmy chalupář Jiří Rédl, který na Vysočinu přijíždí z Prahy. Stát už několikrát chtěl u Slavníče stavět protihlukovou stěnu a měl dokonce stavební povolení. Naposledy na obecní úřad přišla jeden den obálka se stavebním povolením a druhý den plány na opravu dálnice – tam kde měla stát stěna, mají jezdit auta. Nejhorším obdobím je podzim a zima.

„Když je léto, tak tím, že jsou stromy olistěné, hluk není až tak hrozný. K podzimu jde listí dolů a hluk je rapidně vyšší a daleko nesnesitelnější,“ popisuje situaci starosta Pavel Hrubý. Hygienik na Vysočině provozovateli dálnice i přes překročené hlukové normy uděloval neustále výjimky, což lidem jedním slovem vadí. Vadí to i maminkám na dětském hřišti. „Je to vlastně na úrovni dálnice, takže musíme zvyšovat hlas, abychom se vůbec slyšeli,“ řekla mi Kamila Matoušů.

Čtěte také

Skorkov je na druhé straně dálnice asi o kilometr dál směrem na Brno. Paradoxně je za lesem. Stromy ho však nechrání, spíš naopak. „Někdy si třeba lehnu na postel a přemýšlím, co to hučí. Je to hrozné. Obtěžuje to, pořádně to obtěžuje,“ vysvětluje starousedlík, který si nepřál být jmenován.

Lide ve Skorkově a Slavníči dálnici už slyší pořád. V rámci modernizace se však počítá s výstavbou stěn a výměnou oken.

autor: mik
Spustit audio