Okurky plněné a zapékané na víně

Recept v Apetýtu nabídla posluchačům Zdenka Dufková v pondělí 26. srpna.

Potřebujeme:
2 salátové okurky, trochu oleje, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 papriky, 120 g šunky, 4 rajčata, mletý pepř, vegetu, několik kapek sójové omáčky nebo vína madeira, olej na vymaštění pekáčku, 80 g tvrdého sýra nebo nivy, trochu červeného vína

Postup:
Neoloupané okurky podélně rozřízneme a vyjmeme jádřinec. Na vyšší pánev dáme trochu oleje, na kterém osmahneme nakrájenou oloupanou cibuli, drobně nakrájený česnek a očištěné nakrájené papriky a přidáme na nudličky nakrájenou šunku. Společně s jádřincem z okurek podusíme asi 10 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata a opět podusíme, až se voda odpaří a náplň zhoustne.

Ochutíme mletým pepřem, vegetou a necháme vychladnout. Můžeme přidat i několik kapek sójové omáčky nebo vína madeira. Mezitím si vymastíme pekáček olejem a do připravené vychladlé směsi nastrouháme tvrdý sýr nebo nivu. Směs promícháme a plníme s ní okurky.

Obě půlky naplněných okurek pak položíme na sebe, vložíme do pekáčku, malinko podlijeme červeným vínem a dusíme zvolna v rozpálené troubě. Asi po 15 minutách, když jsou okurky poloměkké, odkryjeme pekáč a lehce dogrilujeme nebo dopečeme bez pokličky. Podáváme s vařenými bramborami.

autor: Zdena Dufková