Po sobotním pochodu řádili v Duchcově výtržníci

26. srpen 2013

Sobotní protiromský pochod v Duchcově na Teplicku se sice obešel bez zásahu policie, večer ale zdaleka nebyl ve městě klid. Desetičlenná skupina místních příznivců pravice se vydala do Jižního města, kde žijí převážně Romové. Ti to vnímají jako provokaci. Jiná skupina později zapalovala koše a zničila historická vrata.

Organizátor protiromského pochodu Jindřich Svoboda šel do hospody "U Kozáka" se svými přáteli. To vyvolalo rozruch mezi místními Romy. Jejich mluvčí Jan Olah incident popsal: „Přišli dolů do jižní části města. Odehrávalo se tam to, že slovně napadali občany z minority, házeli se tam dělobuchy, zasahovala policie.“

Podle policie se tam ale nic nestalo. „Nezjistili jsme žádné skutečnosti, že se někdo z těchto osob dopustil porušení platné legislativy,“ řekl mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Policisté neuspěli ani když je lidé přivolali, protože slyšeli rány z dělobuchů.

V ulici Bílinská a okolí nebyl zjištěn žádný pohyb osob. Stačilo se přitom podívat na záznam kamer městské policie. Její velitel Josef Hulín potvrdil, že dělbuch házel i organizátor pochodu Jindřich Svoboda: „Na záznamu z kamery je vidět, jak odchází skupinka asi 10 osob, mezi nimi i pan Svoboda. Je tam vidět, jak zapaluje a zahazuje petardu.“

Také nezávislá starostka Jitka Bártová, která bydlí opodál, slyšela petardy i pokřikování. Postup policistů chce ještě řešit s jejich okresním šéfem Petrem Sytařem. Výtržníci pravděpodobně stanou před přestupkovou komisí.

Jindřicha Svobodu už policie vyšetřuje kvůli rasistickým komentářům na facebooku - on sám tvrdí, že jde o dílo hackera. Je také v podmínce za podvod na Všeobecné zdravotní pojišťovně, které musí vrátit 950 tisíc korun.

Nepořádek v sobotu večer dělala i jiná čtveřice mužů od 20 do 31 let, popsal mluvčí policie Daniel Vítek: „Jsou podezřelí, že pomočili vstupní dveře u domu, jehož obyvatelce vulgárně nadávali, následně pokračovali k dalšímu domu, kde vykopli desku ze vstupních dveří a současně rozbili skleněnou výplň okna.“

Shodou okolností v domě, kde rozbili vrata, bydlí městský strážník. Na adresu výtržníků z řad účastníků pochodu na facebooku napsal: „Dřevěná vrata z roku 1896, která přežila dvě světové války, bohužel podlehla "boji za klid a bezpečí". A jako bonus rozbili i okno. Takže po třinácti hodinách, kdy jsem naopak já zajišťoval jejich bezpečí a chtěl si odpočinout, musel jsem do půlnoci zabezpečovat svůj dům.“

Povedená čtveřice pak ještě cestou na vlak zapálila plastový kontejner a na nádraží rozbila skleněné výplně dveří. Dva z nich odjeli, dva šli pěšky do Lahoště.

„Kde na autobusové zastávce zapálili dva plastové odpadkové koše. Z místa činu poté odjeli autobusem, ve kterém je zadrželi policisté,“ doplnil Daniel Vítek s tím, že jeden z výtržníků byl na stanici už v sobotu odpoledne, protože neuposlechl příkazu policisty. Míru zavinění vyšetřovatelé zkoumají, zatím není známa ani celková škoda, kterou napáchali.

autor: hau
Spustit audio