Nezaměstnanost a deprese

28. srpen 2013

Moderní doba přináší mnoho nepříjemných chvil v životě. Každého z nás může potkat ztráta zaměstnaní a když se nedaří si rychle sehnat práci, začínáme podléhat beznaději. Stačí přitom navštívit včas lékaře a úzkostem a někdy i depresím se dá včas předejít.

„Pokud je tam pocit úzkosti, méněcennosti, je vždycky vhodné vyhledat lékaře...“ říká chomutovská lékařka Korina Karhanová.

0:00
/
0:00

Mnozí lidé mají přitom obavu z návštěvy psychiatrie. Proto by se měli svěřit alespoň svému obvodnímu lékaři. Pokud nemá pacient sklony k sebepoškozování a nebo sebevražedné tendence, následuje léčba nebo psychoterapie, kdy je pacient nasměrován místo k psychiatrovi k psychologovi.

Léky sice problém nevyřeší, umožňují ale pacientovi zachovat si jasnou mysl a vyrovnanost – to jim může pomoci třeba i u pracovního pohovoru.

Každý člověk bere ztrátu zaměstnání jinak vážně, někdo to může vnímat jako osobní selhání a vlastní nedostatečnost. Obecně se traduje, že k depresím mají větší sklony ženy – podle Koriny Karhanové to je ale mylná představa – depresi podléhají ve stejné míře také muži. Člověk by se tedy především neměl uzavírat do sebe – měl by se svěřt – jen tak je pomoc možná.

autor: Eva Holá
Spustit audio