Pixies i Emika. Vzpomínkový i aktuální podzim

10. září 2013

Konec festivalové sezóny znamená pro spoustu lidí vysvobození - končí totiž období klubového sucha a začíná podzim, který bude jako vždy plný pozoruhodných koncertních zastávek i v České republice.

Snad nejvíc se z podzimního programu mluví o návratu legendární indie rockové kapely Pixies, která se naposledy zastavila v Praze v roce 2006. Pro rok 2013 Pixies nemění jenom klub - místo v Akropoli vystoupí ve Velkém sálu Lucerny - ale změnili i složení. Kultovní skupinu, která patří k nejvlivnějším formacím osmdesátých a devadesátých let, opustila basistka Kim Deal. Fanoušci Pixies z toho ale nijak zkroušení nejsou. Důkazem toho je, že se první termín během několika týdnů vyprodal a Pixies zahrají hned dvakrát. Na dvojici koncertů se můžeme těšit desátého a jedenáctého listopadu.

Přídavné jméno kultovní je nadužívané, je ale na místě nejenom v případě Pixies, ale i u Yo La Tengo. Skupina, kterou kritici vyzdvihují už téměř tři desítky let a stejně tak dlouho přirovnávají k The Velvet Underground, není spjatá s jediným žánrem. Jejich záběr sahá od indie rocku přes noise až po ovlivnění jazzem nebo popem. Letošní album skupiny Fade si na Radiu Wave vysloužilo místo v rubrice Deska týdne. Yo La Tengo zahrají šestého listopadu v žižkovském Paláci Akropolis.

Další dvě hvězdné kapely, které ovládnou koncertní podzim v České republice, pocházejí z Velké Británie. Suede, kteří zahrají šestnáctého listopadu ve Velkém sále Lucerny, intenzivně koncertovali a nahrávali celá devadesátá léta a svoji hudbou se tak vztahovali k tehdejší horečce britpopu. Jejich letošní deska Bloodsports vyšla po jedenáctileté přestávce a přestože podle recenzí nepatří ke špičce současného kytarového popu, o koncertě se nejspíš bude hodně mluvit.

02859271.png

Novou desku vydali i Primal Scream, kteří na přelomu osmdesátých a devadesátých let pomáhali definovat fenomén Madchester a spojovali kytarovou melodiku s taneční hudbou. Jejich aktuální album More Light se ale obrací víc k psychedelii a napovídá tak, jak bude vypadat jejich vystoupení. To proběhne osmnáctého listopadu v Lucerna Music Baru.

Od prověřených jmen k těm novějším. Smíchovská MeetFactory nabídne v průběhu podzimu trojici projektů, které patří v posledních letech k těm nejoceňovanějším. Fuck Buttons před několika týdny vydali nadšeně přijatou desku Slow Focus a zatím vše naznačuje, že devětadvacátého září by v MeetFactory neměl chybět nikdo, kdo se chce orientovat v současné experimentální elektronice a zároveň si dokáže užít intenzivní zvuk.

O podařeném vystoupení indie rockových Deerhunter už jsme na Radiu Wave referovali v rámci reportáže z polského festivalu OFF, kde se kapela vedená Bradfordem Coxem představila v tom nejlepším světle. Do MeetFactory, kde Deerhunter zahrají šestadvacátého října, přivezou letošní novinku Monomania. Od indie rocku MeetFactory odbočí na konci listopadu, kdy přiveze dvojici post-dubstepových producentů Mount Kimbie.

02886752.jpeg

Ještě než se přesuneme do Brna, je nutné upozornit na jméno, které možná ve stínu zmíněných legend zapadne, což by byla obrovská škoda. Mladý hudebník Bobby Krillic, který vystupuje jako The Haxan Cloak, během posledních dvou let dokázal, kdo je největší naděje experimentálního ambientu a temných odnoží elektroniky. Vystoupí v Lucerna Music Baru jedenáctého listopadu a propásnout jej by znamenalo připravit se o šanci vidět hvězdu přímo během cesty vzhůru.

Brněnská Fléda přivítá dvě důležitá jména současné hudby - kapela 65daysofstatic, která zahraje sedmého října, byla před několika lety zařazována do proudu post-rockových skupin, čas ale ukázal, že i takhle široká škatulka je pro ně těsná. Zpěvačka a producentka Emika, která se před nedávnem přestěhovala do Berlína, zase předvede, jak organicky umí skloubit zpěv se sofistikovanou současnou produkcí. Na Flédě zahraje jedenáctého října. (Podrobnější seznam doporučených podzimních koncertů najdete na webu wave.cz)

Vybrané podzimní koncerty:

29. 9. Fuck Buttons, MeetFactory, Praha
3. 10. Jaga Jazzist, Velký sál Lucerny, Praha
4. 10. múm, MeetFactory, Praha
6. 10. Editors, LMB, Praha
7. 10. 65daysofstatic, Fléda, Brno
10. 10, 11. 10, Pixies, Velký sál Lucerny, Praha
11. 10. Emika, Fléda, Brno
26. 10. Deerhunter, MeetFactory, Praha
6. 11. YoLa Tengo, Palác Akropolis, Praha
11. 11. The Haxan Cloak, LMB, Praha
16. 11. Suede, Veký sál Lucerny, Praha
18. 11. Primal Scream, LMB, Praha
30. 11. Mount Kimbie, MeetFactory, Praha
13. 12. Jarboe feat. P. Emerson Williams, Potrvá, Praha

autor: Jiří Špičák
Spustit audio