Zlínští strážníci už letos rozdali pět tisíc pokut za špatné parkování

10. září 2013

Už jste se zapojili do našeho projektu Parkuj jako člověk? Je to velmi jednoduché – stačí nafotit nějaké špatně zaparkované auto a dát jej na náš web. Autoři nejzajímavějších fotografií pak budou mít šanci získat zájezd na formuli 1 do Monaka. A můžete tak zjistit, jestli i tam dávají pokuty za špatné parkování. Jako třeba ve Zlíně, kde strážníci denně rozdají desítky pokut za odstavení vozidel na trávě, v zákazu stání nebo v křižovatce. Zahlcené ulice jsou běžně v okolí škol nebo zdravotnických zařízení, kde parkovací místa buď nestačí, nebo se lidem zkrátka nechce za parkování platit.

Tak jsem si sedla do vozidla s Monikou Pekařovou a Lenkou Malaníkovou, obě jsou strážnice městské policie ve Zlíně, a vyrážíme dívat se na to, jak lidé ve Zlíně parkují. „Pojďme se podívat třeba k poliklinice, tam bývá provoz po ránu vždy hustší,“ říká jedna z policistek.

Každodenní parkovací martýrium v této lokalitě mi potvrdil i saniťák Milan Janoušek. „V tomto zúžení jsem zažil, když projížděli saniťáci, neprojeli vůbec.“ Místo není o moc víc přehledné ani pro chodce, říká seniorka Ludmila Stárková. „Je to tady přeplněné, až moc přeplněné, protože tady není kde zaparkovat. Chodím tady často a vidím, že jezdí pacienti a hledají místa.

Čtěte také

„Prosím vás, když tady dáváte pokuty, mohli byste nám říct, kde máme s nemocnými parkovat, abychom co nejdříve došli? To není možné, všechno je placené, všechno je soukromé parkoviště a pro nemocné a normální chudé lidi tady není nic,“ rozčiluje se jedna z řidiček.

Slušné jednání se strážnicemi se naopak vyplatilo Marice Kenšové. „Máte tady navrženou pokutu 600 korun. Pro tentokrát to můžeme vyřešit za sto korun, jestli máte u sebe hotovost,“ říká jedna z policistek. „Jsem tady asi deset minut, a proto jsem říkala, že jsem doufala, že to stihnu, protože vím, že se tady parkovat nesmí. Takže mám štěstí, že jsem vás stihla,“ říká Marika Kenšová.
„Já se jenom zeptám, kde je nějaká značka, že se tam nesmí stát?,“ptá se další pokutovaná řidička.
„Dopravní značka tam není, je tam stání v křižovatce. Nesmíte stát pět metrů od hranice křižovatky na jedné i na druhé straně. Chcete řešit přestupek na místě nebo ne?“
„Ne, nechci.“

Čtěte také

Řidička se tak musí dostavit na pokladnu městské policie ve Zlíně. Marie Obadalová čelí praktikám některých pokutovaných šoférů či šoférek s ledovým klidem. „Navrhovaná pokuta byla nějakých 400 korun. Snížila jsem ji to na polovinu – na 200 korun, paní s tím souhlasila a vysypala před námi sáček s korunami a myslela si, že nás naštve.“

Letos už za svůj dopravní prohřešek zaplatilo pět tisíc řidičů. Finanční postih ale nemusí zákonitě znamenat nápravu. Soudě podle toho, že někteří šoféři chodí platit za špatné parkování opakovaně.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio